Omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni "pe langa factori de decizie din cadrul ANRP" in vederea solutionarii dosarului in care Gheorghe Stelian, zis Stelu, cerea despagubiri pentru terenul supraevaluat cu 61 de milioane de euro, scrie Mediafax.

Asta se sustine intr-o declaratie data anchetatorilor care instrumenteaza cauza despagubirilor, conform unor documente DNA ce au stat la baza deciziei de arestare a sefei DIICOT Alina Bica. In respectiva declaratie se mai afirma ca Gheorghe Stelian a cumparat de la un anume Dino Sinigalia, in 2010, drepturi litigioase pentru terenul de 13 hectare din zona Plumbuita.

"Dupa aceea, Dorin Cocos a garantat ca totul va fi bine ….Dupa ce s-a nominalizat un evaluator GS i a dat un plic cu bani ….100.000 lei.. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, …valoarea totala a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, si Dorin cocos a cerut 10.000.000 Euro aproximativ pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANRP in vederea solutionarii dosarului…. Cocos Dorin, in mai multe transe, suma de aproximativ 10.000.000 euro", a mai spus persoana audiata de anchetatori, citata in aceleasi documente.

In documentele anchetatorilor apare si numele lui Alin Cocos, fiul lui Dorin Cocos, mentionat de un coleg al Alinei Bica din comisia ANRP care a aprobat despagubirile cerute de Gheorghe Stelian. Respectivul membru al comisiei - care, ca si Bica, este inculpat in dosar - le-a declarat anchetatorilor ca l-a cunoscut pe Gheorghe Stelian, prin intermediul lui Alin Cocos, dupa procedura privind despagubirile: "Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocos, cu care eram in relatii de prietenie. De asemenea, am aflat ca Bica Alina facea parte din cercul relational al familiei Cocos".

In acest dosar, sefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestata preventiv printr-o decizie luata de instanta suprema. Bica este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu despagubirile aprobate in 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Sefa DIICOT era atunci secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al comisieri din ANRP care a aprobat despagubirile. Aceeasi masura preventiva a fost luata pentru Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu. Cei trei sunt acuzati tot de abuz in serviciu. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva si poate fi contestata la aceeasi instanta.

In acelasi dosar este urmarit penal, pentru abuz in serviciu, deputatul UDMR Marko Attila, si el membru al comisiei care a acordat despagubirile, procurorii DNA cerand Camerei Deputatilor aviz pentru arestarea acestuia. De abuz in serviciu este acuzat si un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despagubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar. Gheorghe Stelian, sustin anchetatorii, ar fi impartit cu alti trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro - prejudiciul in urma despagubirii platite pentru terenul supraevaluat.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri