Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa transmis marti, ca Dorin Cocos, Stefan Gheorghe, Gabriel Sandu si alte persoane au discutat, intr-o intalnire care a avut loc in primavara anului 2009, chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor, condus atunci de Sandu, la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare, respectiv exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.

"In cursul procedurii de achizitie, pentru a sigura asocierii avand ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocos Dorin a pretins de la de la o persoana implicata in cauza, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu, dupa cum urmeaza: Gabriel Sandu - 2.700.000 euro si 1.800.000 euro, Gheorghe Stefan - 4.000.000 euro, Dorin Cocos - 9.000.000 euro", potrivit procurorilor DNA.

Din fisa de date a procedurii de achizitie rezulta ca au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel incat sa fie inlaturat de la licitatie orice alt ofertant in afara de asocierea avand ca lider D-CON.NET AG. Astfel, in 12 august 2009 a fost semnat un acord-cadru cu aceasta asociere de firme, prin care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achizitionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare, informeaza Mediafax.

Citeste si:

Anchetatorii sustin ca, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Dorin Cocos, Stefan Gheorghe si Gabriel Sandu, a fost infiintata o firma, in contul careia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare. "La baza acestei tranzactii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atesta operatiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga sa plateasca suma de 18.153.058 euro", au precizat procurorii.

Sumele de bani pretinse de Dorin Cocos ar fi ajuns in cele din urma in contul unor firme controlate, in mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 de euro), Gheorghe Stefan (4.000.000 de euro) si Dorin Cocos (9.000.000 de euro), potrivit datelor obtinute de procurorii DNA.

Omul de afaceri Dorin Cocos si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost retinuti pentru trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru luare de mita in forma continuata si spalare de bani. Cei trei vor fi dusi marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.