Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarea judecatoreasca pe fond a dosarului Microsoft, urmand sa fie anuntata data la care instanta se va pronunta, conform News.ro

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au cerut pedepse cu executare pentru toti inculpatii trimisi in judecata in acest dosar. De asemenea, DNA a cerut instnatei sa dispuna si confiscari speciale, petnru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpati, respectiv cate doua miliioane de euro de la Cocos si Sandu, 7,5 milioane de dolari si doua milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum si patru milioane de euro de la Ghrorghe Stefan.

In ultimul cuvant pe fond, Gheorghe Stefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al PDL, le-a spus judecatorilor ca o parte dintre acuzatii sunt adevarate, insa a cerut sa vina cu unele completari. „Eu recunosc traficul de influenta politica. Din declaratiile date la urmarirea penala, recunosc partial. Trebuie sa mai dau amanunte”, a spus Gheorghe Stefan.

„In 2009, Cocos mi-a cerut sa-i inlesnesc o intalnire intre Sandu, Florica si Pescariu. Nu mi-a spus despre ce este vorba. Eu l-am propus pe Sandu ministru dupa alegerile din 2008. Am avut de ales intre Sandu si Cristian Boureanu. Aveam calitatea de vicepresedinte al PDL (...) Pe Sandu l-am adus la intalnire, apoi ne-am dus la partid si i-am zis sa faca daca e legal, altfel «nu ne salveaza nici Zeus». Nu am participat niciodata cand s-a discutat despre comisioane sau sume de bani in cadrul afacerii Microsoft. Dupa o luna, Cocos a venit la mine si mi-a zis: «Nea Gigi, am rupt si pentru tine patru milioane de euro». I-am zis: «Eu n-am nevoie de nimic», dar i-am sugerat sa finanteze partidul, deoarece la sfarsitul lui 2009 erau alegeri prezidentiale”, a mai declarat Gheorghe Stefan.

Citeste si:

In dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mita si spalare de bani, iar Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan, de trafic de influenta si spalare de bani. Cei patru au fost trimisi in judecata in martie 2015, pentru modul in care au fost atribuite licente Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Sursa foto: B.Stefanov / Shutterstock