Suspendarea Alinei Bica din magistratura va fi dezbatuta ca urmare a arestarii acesteia in dosarul despagubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Bica si-a inaintat, vineri, demisia de la conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si din functia de procuror al Directiei, au declarat, sambata, surse oficiale, arata Mediafax.

Demisia a fost trimisa procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, au adaugat aceleasi surse. Tot vineri, Nitu declara ca daca Alina Bica nu isi va da demisia, el, in calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza si va solicita revocarea ei din functia de conducere si din DIICOT.

Sefa DIICOT, arestata pentru abuz in serviciu

Intrebat tot atunci cine va conduce DIICOT in perioada urmatoare, Tiberiu Nitu a spus ca, pentru inceput, conducerea Directiei va fi asigurata de adjunctul unitatii de parchet (Giorgiana Hosu), impreuna cu el. Alina Bica a fost instalata la sefia DIICOT in mai 2013, fiind numita la propunerea ministrului interimar al Justitiei de atunci, premierul Victor Ponta.

Ea a fost arestata preventiv, sambata dimineata, printr-o decizie luata de instanta suprema. Bica este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu despagubirile aprobate in 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Sefa DIICOT era atunci secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al comisieri din ANRP care a aprobat despagubirile.

Aceeasi masura preventiva a fost luata pentru Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu. Cei trei sunt acuzati tot de abuz in serviciu.