"Nu m-am gandit sa-mi dau (demisia din Senat, n.r.)", a spus Tudor Chiuariu, inainte de inceperea sedintei de judecata a primului termen din dosarul retrocedarii ilegale de paduri, in care senatorul este acuzat de trafic de influenta. Intrebat daca s-a intalnit cu membrii grupului organizat care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor, Tudor Chiuariu a spus ca nu.

Despre contractul de asistenta juridica despre care procurorii spun ca a fost semnat pentru a ascunde faptul ca ar fi primit o suma mare de bani pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, Chiuariu a spus ca era un contract de asistenta juridica la fel ca oricare altul, in care nu el a stabilit valoarea. "Nu am stabilit eu valoarea si nu-mi mai aduc aminte, sunt evenimente de acum cel putin doi ani. Am fost surprins, mai ales ca urmarirea penala in acest dosar este de peste un an de zile si eu am fost chemat acum o saptamana. M-am intalnit cu Paltin Sturdza. Este un contract de asistenta juridica si am incercat sa vedem daca el mai este in vigoare, pentru ca era incheiat de mandatarul domnului Sturdza", a precizat Chiuariu.

Referitor la acuzatia procurorilor ca si-ar fi lasat telefoanele in masina cand a avut intalniri cu Paltin Sturdza, Chiuariu a spus: "Nu-mi aduc aminte, dar eu cu siguranta nu mi-am lasat telefoanele".

"Eu sper sa fie ridicata masura controlului judiciar, pentru ca nu este niciun motiv sa fie luata. Nu ma simt vinovat. In niciun fel nu ma simt vinovat. Totul s-a desfasurat in baza unui contract de asistenta juridica pe care nu l-am semnat eu, nu l-am negociat eu si exista un metru cub de acte, dosare de instante, corespondente cu autoritatile. Ceea ce trebuie sa intelegem este ca exista si exista in continuare o hotarare irevocabila si executorie. Dupa parerea mea, nu poti sa faci trafic de influenta ca sa pui in executare o hotarare judecatoreasca. In orice stat de drept, o hotarare judecatoreasca trebuie pusa in executare", a mai spus Tudor Chiuariu.

Senatorul a explicat si care a fost obiectul dosarului de asistenta juridica, pentru care, sustin procurorii, ar fi cerut trei milioane de euro. "Pana la acest moment, si cu atat mai mult acum doi ani, exista o hotarare judecatoreasca executorie pe care toata lumea trebuia sa o respecte si sa o puna in executare. Asta a fost obiectul contractului de asistenta juridica de care am vorbit", a spus Chiuariu.

Primul termen in dosarul retrocedarilor de paduri are loc vineri, cand sunt verificate, in procedura de camera preliminara, masurile preventive dispuse fata de unii dintre inculpati. Ulterior, judecatorii vor verifica rechizitoriul si actele din dosar, vor da copii ale actului de inculpare celor judecati si vor emite citatiile. Dupa aceste proceduri, magistratii vor stabil un prim termen de fond al procesului. Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu si alte 13 persoane au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, in dosarul retrocedarii ilegale de paduri.

Citeste si:

In acest dosar vor fi judecati si Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, seful Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas sunt arestati preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob si Janica Poenaru, in arest la domiciliu. Parti civile in dosar sunt statul roman, prin Ministerul Finantelor, si persoana fizica Alina Suciu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Din 10 ianuarie a fost cercetat in dosar si senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, in cazul caruia procurorii DNA Brasov au luat masura controlui judiciar, pana in 8 februarie, pentru trafic de influenta si spalare de bani. Initial, procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat ca ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane de euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica. Chiuariu ar fi discutat sa intervina la functionari de la Comisia Judeteana de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacau, RNP Romsilva - Directia Silvica Bacau si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bacau, "cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

In 15 ianuarie, procurorii au extins urmarirea penala in cazul lui Tudor Chiurariu, acuzandu-l ca i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obtine pentru acesta din urma, prin traficarea influentei asupra unor functionari din judetul Bacau, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de padure.