Decizia, luata joi de Tribunalul Bucuresti, nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel. Omul de afaceri Sorin Strutinsky, retinut miercuri de DNA, este acuzat ca ar fi primit peste 2 milioane de euro ca sa intervina la functionari din mai multe institutii pentru ca firma denuntatorului, care avea contracte cu acestea, sa isi primeasca banii stipulati pentru lucrari, relateaza Mediafax.

Sorin Strutinsky este un apropiat al primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, cu care este asociat in mai multe firme. Potrivit procurorilor, in perioada 2009 - 2013, Strutinsky a pretins si primit sume de bani, de la reprezentantul unei societati comerciale care avea contracte de executare lucrari cu Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile S.A. Constanta. In schimb, el a promis ca isi va exercita influenta asupra functionarilor institutiilor respective, astfel incat societatea denuntatorului sa isi primeasca banii stipulati in contractele respective.

Ce spun anchetatorii

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, Strutinsky ar fi intervenit pentru plata firmei SC Argos Industria SRL, care castigase contractele respective parte a unui consortiu de firme. DNA mai arata in comunicat ca banii au fost primiti de Strutinsky in contul unor societati comerciale indicate de el, iar pentru justificarea acestor transferuri, inculpatul a determinat reprezentantii acestor societati sa falsifice mai multe contracte care sa ateste operatiuni cu caracter fictiv. In acest mod, banii au fost reintrodusi in circuitul civil, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Procurorii DNA au facut perchezitii, joi, la sediul Primariei Constanta, precum si la sediile mai multor firme, intre care si SC Soti Cable Neptun SRL, a omului de afaceri Sorin Strutinsky, fiind verificate contractele incheiate intre acestea si primarie. Potrivit unor documente ale procurorilor, cercetarile in acest dosar au la baza sesizarea facuta de Agentia Nationala de Integritate, in decembrie 2014, prin care cerea DNA sa il verifice pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, al caror asociat, Sorin Strutinsky, este in relatii comerciale cu Mazare in opt societati.

Citeste si:

ANI a mai stabilit ca primarul Radu Mazare a aprobat, in urma procedurii de selectie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finantare din fonduri nerambursabile pentru sustinerea spectacolelor care au fost organizate cu ocazia evenimentului "Sarbatori de Iarna - Oraselul Copiilor 2013", incheiat intre Primaria Constanta si SC Soti Cable Neptun SRL. Valoarea totala a contractelor acordate celor doua societati comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fara TVA (aproximativ 4.580.000 de euro).

Sorin Strutinsky spunea atunci ca actiunea ANI impotriva primarului Radu Mazare este netemeica si preciza ca respectivele contracte au fost incheiate in urma unor licitatii. Soti Cable Neptun SRL a fost infiintata in 1993, reprezentantii companiei precizand atunci ca are angajati 200 de jurnalisti.