”Astazi merg la DNA Constanta intr-un dosar in care sunt vreo doua-trei acuzatii, una dintre ele fiind pentru un teren vandut in statiunea Mamaia, in anul 2004, terenul de sub celebra cladire castel. Castelul a fost privatizat si terenul a fost ulterior cumparat de la Consiliul Local, prin votul Consiliului Local si cu evaluare. Eu sunt suspect in dosarul asta de la DNA Constanta de mai multa vreme, pentru fel de fel de bazaconii din astea. Acum nu stiu ce vrea (DNA -n.r.) sa-mi aduca la cunostinta. Mi-am luat avocat, ma prezit la ora 13.00 si asta e, asta este viata mea de zece ani”, a spus Radu Mazare, inainte de a merge la DNA Constanta, scrie Mediafax.

Intrebat daca se asteapta sa fie retinut, el a spus ca nu crede, dar ca, oricum, si-a luat o geaca groasa.”Cred ca judecatorii sunt singurii care te salveaza si-ti fac dreptate. Si ma bucur din suflet pentru prietenul meu Marian Oprisan”, a adaugat Mazare, care la ora transmiterii acestei stiri a ajuns la DNA Constanta. Procurorii DNA au facut perchezitii, joi, la sediul Primariei Constanta, precum si la sediile mai multor firme, intre care si SC Soti Cable Neptun SRL, a omului de afaceri Sorin Strutinsky, fiind verificate contractele incheiate intre acestea si Primaria Constanta.

Primarul Radu Mazare a asistat la perchezitii mai putin de o ora, dupa care a fost lasat de anchetatori sa plece.
Mazare a spus, la plecare ca ”astazi este liber sa plece”, asa ca va merge sa faca ”o tura” cu caiacul, pentru ca este posibil ca ”maine sa nu mai apuce”.

”Au ramas in primarie viceprimarul Fagadau, sefa mea de cabinet si ceilalti colegi ai mei, ca sa predea documentele, care sunt pentru o perioada indelungata. Vor sa ia documentele cu societatea de televiziune unde am fost angajat (SC Soti -n.r.), de la ziar, cu firma care strange gunoul si care are contract cu Primaria de prin '90 si ceva. A sunat ofiterul judiciar la procuror, este vorba despre contracte din 2007 incoace, contracte care au mai fost verificate, si autorizatiile de constructie pentru doua societati, pentru constructia mall-ului de la Maritimo si cealalta pentru un centru comercial care nu s-a mai construit”, a spus Radu Mazare.

Anchetatorii au ridicat la perchezitii documente, respectiv facturi, chitante, extrase de cont, privind contracte incheiate de Primaria Constanta cu mai multe firme dintre cele vizate in acest dosar. Astfel, sunt cautate documentele referitoare la relatiile dintre Primaria Constanta si SC Tripont Invest SRL si SC Property Development SRL, in perioada 2007-2010, pentru constructia unor centre comerciale tip mall in municipiul Constanta, in special actele privind solutionarea cererilor de eliberare a certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire. De asemenea, sunt vizate toate contractele incheiate de Primaria Constanta cu SC Soti Cable Neptun SRL, SC Conpress Holding, SC Polaris M Holding SRL si SC Conpress Group SRL.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de MEDIAFAX, cercetarile in acest dosar au la baza sesizarea facuta de Agentia Nationala de Integritate, care cerea DNA sa il verifice pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, al caror asociat, Sorin Strutinsky, este in relatii comerciale cu Mazare in opt societati. Primarul Radu Mazare este cercetat de DNA Constanta in mai multe dosare.

Citeste si:

Astfel, Mazare este cercetat de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta. Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. In aceasta cauza, Radu Mazare este sub control judiciar si are interdictie de a parasi tara.

De asemenea, DNA l-a trimis in judecata pe primarul Radu Mazare in 28 octombrie 2008, intr-un dosar privind atribuirea nelegala a unor terenuri, in care este acuzat alaturi de 36 de persoane, intre care Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si din Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate ca au incalcat Legea 10/2001 privind persoanele indreptatite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile in natura, competenta de solutionare a cererilor de restituire, intinderea suprafetei revendicate. Prejudiciul in aceasta cauza a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane de euro in dauna municipiului Constanta, potrivit DNA.

Primarul Radu Mazare spunea, in octombrie 2014, ca pentru vanzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis in judecata in 2008 de catre DNA Bucuresti, dar ca in prezent este urmarit penal de DNA Constanta pentru vanzarea unei jumatati din terenul respectiv, precizand ca acuzatiile sunt diferite.

Mazare preciza ca DNA le-ar fi cerut evaluatorilor din Constanta toate rapoartele de evaluare din perioada 2004-2008 pentru terenuri ale Primariei Constanta, iar notarilor, actele legate de vanzarea terenurilor Primariei Constanta catre diverse persoane in perioada 2006-2008, in acest fel fiind cau tate probe care sa-l incrimineze.