Compania Shapir Structures SRL, al carei reprezentant- Avraham Morgenstern- este acuzat de dare de mita de catre DNA, a inregistrat potrivit datelor de pe ministerul de finante o cifra de afaceri de 181 mil. lei in 2012, o crestere uriasa fata de 2011, cand afacerile au fost sub 50 mil. lei si 2010 cand cifra de afaceri a depasit usor 16 mil. lei.

Compania Shapir Structures SRL apare ca fiind integral controlata de o companie inregistrata in Cipru. Societatea apare insa ca fiind afiliata Shapir Structures 1991 LTD din Israel.

Cartierul Henri Coanda Constanta

Foto: macheta proiectul Henri Coanda

Ce alte contracte mari a avut Shapir Structures cu autoritatile publice din Constanta in ultimii ani

Pe langa contractul de constructie a locuintelor sociale din cartierul Henri Coanda, compania a castigat in Constanta cateva alte constracte foarte importante pe parte de reparatii de strazi.

  • Shapir Structures 1991 a castigat in 2009 un contract de peste 162 milioane lei in Constanta pentru lucrari de ranforsare si reparare a tramei stradale, inclusiv dezafectarea unei linii de tramvai si transformare in carosabil auro si a incintelor de invatamant si cultura din oras, inclusiv marcaje rutiere.
  • In 2012 compania a primit si contractul de peste 160 mil. lei pentru intretinerea, repararea si modernizarea tramei stradale din Constanta pe 2012, 2013 si 2014.

Contracte si de la CNADNR pentru Shapir Structures

  • Compania Shapir Structures a castigat in 2012 si un contract pentru lucrari suplimentare pe drumul judetean 108 A si DN1F. Contractul a fost atribuit de Consiliul Judetean Salaj.
  • Compania a castigat in 2011 si contractul de peste 50 mil. lei pentru reabilitatea acestor drumuri. Contractul a fost atribuit de Consiliul Judetean Salaj.
  • Si CNADNR a atribuit contracte societatii, lasand pe mana instraelienilor centura de ocolire a Alexandriei si reabilitarea drumului Alexandria-Craiova, ambele contracte atribuite in 2011.

Proprie asiguratorie impotriva Shapir Structures instituita in acest an

Independent de presupusa dare de mita a directorului companiei de constructii, societatea se confrunta si cu alte probleme.

Potrivit datelor de la tribunalul Bucuresti compania Bitholder, distribuitor de bitum rutier, a obtinut pe 18 februarie 2012 instituirea unei propriri asiguratorii bancare pentru sumele datorate in prezent sau viitor asupra Shapir Structures pana la concurenta sumei de peste 700.000 lei.

Citeste si:

La randul sau societatea are de recuperat de la Primaria Constanta zeci de milioane de lei pentru lucrarile deja efectuate in proiectele in care i-au fost atribuite contracte.

Datoriile Primariei Constanta la firma Shapir Structures

Potrivit ziuaconstanta.ro, Primaria Constanta datoreaza zeci de milioane de lei firmei Shapir Structures.

"In cazul primei datorii mentionate in raport, garantata este Regia Autonoma de Exploatare a Domeniului Public si Privat, Regie aflata in subordinea Primariei Constanta, finantator fiind SC Shapir Structures SRL. Finantarea rambursabila acordata de SC Shapir Structures SRL este in suma de 53.080.347 lei. Perioada de rambursare incepe chiar in acest an si se va incheia in 2015. Banii au fost dati cu imprumut de catre finantatorul SC Shapir Structures SRL pentru proiectul „Construire unitati locative modulare in municipiul Constanta si lucrari tehnico edilitare aferente”. In cazul celui de-al doilea imprumut, garantat este SCIL Confort Urban, iar finantator tot SC Shapir Structures SRL. Valoarea finantarii este de 37.100.513 de euro. Perioada de rambursare inca nu a inceput. De altfel, povara acestui credit nu se va simti in anul 2014, si aceasta intrucat perioada de rambursare va incepe in iunie 2015 si se va incheia, dupa trei ani, in mai 2018. Finantarea rambursabila a fost aprobata pentru proiectul „Intretinere, reparare si modernizarea tramei stradale a municipiului Constanta”. Un alt credit, in cazul caruia perioada de rambursare a inceput in ianuarie 2012 si se va incheia in februarie 2015, este acordat de aceeasi SC Shapir Structures SRL, fiind in valoare de 35.447.380 de euro. Garantat este SCIL Confort Urban, banii imprumutati fiind destinati reabilitarii tramei stradale din municipiul Constanta. In cazul acestui credit, pana la data de 4 octombrie 2013, Primaria Constanta a returnat echivalentul a 92.188.270,45 de lei, urmand ca in 2014 sa achite noi rate", mentioneaza publicatia constanteana.

De altfel, Radu Mazare se declara in 2010, la un eveniment dedicat unui alt proiect de locuinte dezvoltat tot de cei de la Shapir, multumit de colaborarea indelungata a Primariei cu aceasta firma care “Lucreaza la o calitate foarte buna si, mai mult decat atat, cu finantarea lor”.

Mazare, in arest

Mediafax Foto

Pentru ce fapte a fost retinut Radu Mazare de DNA

Potrivit informatiilor transmise de DNA marti Avraham Morgenstern in calitate de reprezentant al unei societati comerciale a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei pentru constructia campusului social Henri Coanda din Constanta si in cursul anului 2011 i-a remis lui Radu Mazare suma de 175.000 euro pentru ca acesta sa ii faciliteze castigarea licitatiei, adica un contract de circa 10 mil. euro.
“Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate, in jurisdictii cunoscute pentru conditiile restrictive privind cooperarea judiciara internationala in materie penala.

In schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazare Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu (ex. initierea unor hotarari de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de inculpatul Morgenstern Avraham). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazare Radu Stefan, in favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA – circa 900.000 de euro, in urma unei hotarari a consiliului local, initiata de primarul Mazare Radu Stefan”, se mai mentioneaza in comunicatul DNA.