Primirea mitei prin "intermediar", similara cu utilizarea contului escrow in relatiile comerciale, ar fi fost propusa chiar de Radu Mazare - "Eu, de cand am invatat sa fac business, am invatat sa lucrez cu contul escrow".

Informatiile apar in documente din dosarul de mita al primarului Constantei.

Mecanismul utilizat pentru primirea mitei de catre Radu Mazare de la Avraham Morgenstern seamana, sustin anchetatorii in respectivele documente, cu utilizarea contului escrow in relatii comerciale.

Contul escrow, explica anchetatorii, este un depozit colateral care are ca scop principal protejarea participantilor la tranzactii comerciale. Principala caracteristica a contului escrow este ca permite depunerea sumelor in favoarea beneficiarului, insa ridicarea acestora este conditionata de indeplinirea unor conditii contractuale. In acelai timp, deponentul are posibilitatea recuperarii integrale a disponibilului din cont in cazul in care partenerul nu ii indeplinete obligatiile.

Acest mecanism, sustin procurorii, a fost, probabil, propus de Radu Mazare, care, intr-o convorbire cu Elan Schwartzenberg din martie 2012, ii arata preferinta pentru utilizarea contului escrow: "Altceva sa-ti spun i cu asta incheiem discutia: Escrow! Eu, de cand am invatat sa fac business, am invatat sa lucrez cu contul escrow".

In acest context, procurorii arata, in aceleai documente, ca Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la Mazare pentru ca se bucura de increderea celor doi, fiind astfel un garant ca fiecare dintre acetia ii va indeplini "obligatiile" asumate, respectiv "Morgenstern Avraham era sigur ca Schwartzenberg Emilian ii va transfera banii primarului Mazare Radu tefan doar in momentul in care era sigur de efectuarea de catre acesta a demersurilor favorabile societatii sale, iar Mazare Radu tefan era sigur ca, odata banii transferati de reprezentantul societatii Shapir in conturile lui Schwartzenberg Emilian, ii va primi de la acesta din urma pe masura ce va facilita catigarea licitatiei de catre societatea Shapir".

Transferul banilor de la Morgenstern catre fratii Mazare s-a facut, in trei trane, printr-o firma a lui Schwartzenberg, operatiunile fiind justificate ca onorarii (fees), sustin anchetatorii.

Informatiile legate de traseul banilor au rezultat din analiza documentelor bancare, a ordinelor de plata i a extraselor aferente conturilor detinute de Melici Management Inc, beneficiar real Elan Schwartzenberg, de la banca LGT Bank din Liechtenstein. "Aceste documente au fost obtinute intr-o alta cauza aflata in instrumentarea Directiei Nationale Anticoruptie, insa, in baza comisiei rogatorii cu autoritatile judiciare din Liechtenstein efectuate in prezenta cauza, s-a obtinut acordul de folosire a acestor documente", mai spun procurorii DNA care instrumenteaza dosarul.

Intrebat de anchetatori despre transferurile de bani de la firma lui la cea a lui Schwartzenberg, Avraham Morgenstern le-a spus anchetatorilor ca nu retine care a fost scopul lor, precizand insa ca intre cele doua societati era incheiat un contract de consultanta din partea firmei Melici catre Larton.

"Fiind intrebat in ce a constat aceasta consultanta oferita de firma Melici, inculpatul (Morgenstern - n.r.) a declarat ca Melici a cautat proiecte in Europa, cum ar fi in Romania, Ucraina, Serbia, fara a gasi vreodata vreun proiect, Melici nu a furnizat nimic firmei Larton, rezultatul a fost zero", se mai arata in documentele anchetatorilor.

Procurorii mai spun ca, odata ce Mazare i-a dat lui Morgenstern "dovezi de incredere" intre care emiterea unei autorizatii la 19 iulie 2011, omul de afaceri israelian a facut, noua zile mai tarziu, primul transfer de bani catre firma controlata de Schwartzenberg.

Primarul Constantei, Radu Mazare, i omul de afaceri Avraham Morgenstern, care i-ar fi dat mita 175.000 de euro pentru a-i asigura catigarea contractului pentru construirea locuintelor sociale din campusul "Henri Coanda", vor fi cercetati in libertate, sub control judiciar, a decis, miercuri seara, ICCJ.

Decizia Inaltei Curti de Casatie i Justitie (ICCJ) nu este definitiva, ea putand fi contestata la aceeai instanta.

De altfel, reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au precizat ca vor contesta decizia de miercuri seara.

Primarul Constantei, Radu Mazare, este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda" -, pentru a o ajuta pe aceasta sa catige licitatia i pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.

DNA a informat, marti, ca Radu Mazare este urmarit penal pentru luare de mita, iar Avraham Morgenstern, pentru dare de mita.

Cei doi au fost retinuti marti seara, dupa audieri la sediul central al DNA.

Surse judiciare au declarat miercuri ca fratele primarului Constantei, senatorul PSD Alexandru Mazare, este cercetat in acest dosar pentru luare de mita, dupa ce ar fi primit, i el, bani in contextul favorizarii firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda".

Potrivit acelorai surse, senatorul ar fi avut cunotinta de activitatea infractionala a fratelui sau i i-a oferit acestuia ajutorul.

Mita data lui Radu Mazare de Avraham Morgenstern a ajuns la edil, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, in trei trane, in conturi din Israel detinute de primarul Constantei i de fratele acestuia, sustin anchetatorii anticoruptie, potrivit unor documente din dosar, obtinute de Mediafax.

Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat miercuri seara, la ieirea din arest, ca banii pui in contul lui de Elan Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluata de acesta de la "un grec" i ca in acest dosar nu a existat niciun denuntator i nu s-a dat nicio mita.

Intrebat in ce relatie este cu Elan Schwartzenberg i ce reprezentau banii ce ar fi fost pui de acesta in contul sau, edilul a spus: "Elan este prietenul meu, e de notorietate lucrul asta. (...) Am imprumutat un grec, Elan a preluat creanta asta i mi-a pus banii in cont, fara sa ma anunte. (...) Fratele meu nu-l cunoate pe Elan, el doar a venit la inaugurarea locuintelor sociale".

In ultima sa declaratie de avere, edilul a mentionat, printre altele, ca are si un imprumut de 600.000 de euro acordat unei persoane fizice - Ioanis Poulos Skantzikas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri