DNA a cerut incuviintarea urmaririi penale ca urmare a nerespectarii controlului judiciar si retinerea si arestarea preventiva pentru nerespectarea controlului judiciar pentru Elena Udrea.

Conducerea Camerei Deputatilor a luat, vineri, in discutie alte doua cereri trimise de DNA, referitoare la Elena Udrea, una privind incuviintarea urmaririi penale ca urmare a nerespectarii controlului judiciar si o alta de retinere si arestare preventiva pentru nerespectarea controlului judiciar.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, vineri, ca si in cazul cererilor anterioare, sa le trimita Comisiei Juridice, pentru raport. ”Am avut doua cereri, una din partea Procurorului General pentru un nou dosar, o noua ridicare de imunitate pentru deputatul Elena Udrea intr-o cauza strict legata de activitatea domniei sale de ministru al Dezvoltarii regionale; in cea de-a doua, ministrul Justitiei cere ridicarea imunitatii, retinerea si arestarea preventiva in dosarul «Gala Bute»”, a spus presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dupa sedinta Biroului Permanent, potrivit Mediafax.

El a specificat faptul ca cele doua dosare, respectiv ”Microsoft” si ”Gala Bute” , in care DNA a trimis diferite solicitari Camerei Deputatilor in legatura de Elena Udrea, si care sunt deja in lucru la Comisia juridica, au si doua cereri de retinere si arestare preventiva. Zgonea a spus ca in cazul cererii de retinere si arestare preventiva, termenul pentru raport dat Comisiei juridice este de trei zile, respectiv pana luni inclusiv, in timp ce raportul pentru ridicarea de imunitate nu are un termen strict, dar se va incerca si ca acest raport sa fie elaborat ”de indata”.

Presedintele Camerei Deputatilor a spus ca in plenul de luni este posibil sa fie supuse votului trei dintre cererile DNA, doua privind incuviintarea ridicarii imunitatii in dosarele ”Gala Bute” si ”Microsoft” si una de incuviintare a arestarii preventive. ”Luni, in plen, vom avea sustinerea din partea doamnei deputat, daca este cazul, a punctului sau de vedere si votul cu bile. Asta ne aduce in situatia in care, daca incepem la 17.30 sedinta, probabil ca pe la ora 21,00 vom incheia, pentru ca se va vota fiecare cerere in parte prin vot secret, cu bile”, a spus Zgonea.

Deputatii din Comisia juridica se vor intalni "in regim de urgenta", duminica, la ora 16,30, pentru a discuta cele doua solicitari ale DNA referitoare la incuviintarea arestarii deputatului Elena Udrea, a spus, joi, presedintele Comisiei, Bogdan Ciuca.

El a mai spus ca, din cate a inteles de la Biroul Permanent, una dintre cererile DNA privind-o pe Udrea se refera "la inceperea urmaririi penale, iar alta la arestare". Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut, marti, de la Camera Deputatilor, doua avize pentru arestarea preventiva a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, unul in dosarul "Gala Bute" si celalalt in dosarul Microsoft.

In dosarul "Gala Bute", avizul a fost cerut dupa ce procurorii DNA au extins urmarirea penala pe numele Elenei Udrea si pentru luare de mita. DNA a solicitat atat avizarea urmaririi penale pentru noua fapta, cat si incuviintarea arestarii preventive. In aceeasi cauza, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, pentru infractiunile de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. Comisia juridica a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

In dosarul Microsoft, DNA a cerut, marti, aviz pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influenta - doua in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-Romania -, spalare de bani si fals in declaratiile de avere, precum si incuviintarea retinerii si arestarii deputatului PMP pentru aceste infractiuni.

De asemenea, in dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru inlocuirea masurii controlului judiciar, luata in cazul Elenei Udrea in 29 ianuarie, cu arestarea preventiva, pentru faptele de spalare de bani si fals in declaratii de avere, pentru care este deja urmarita penal. Anchetatorii sustin ca Udrea a incalcat conditiile controlului judiciar cand a facut afirmatii publice cu privire la acuzatiile ce ii sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.

Elena Udrea a fost denuntata la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat in dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins si primit 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justitie", se arata in referatul prin care procurorii cer arestarea deputatului PMP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri