Dupa audieri de mai multe ore, Iulian Hertanu a fost retinut in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de SC Grossman Engineering Group, al carei administrator este. Iulian Hertanu este cumnatul lui Victor Ponta.

Iulian Hertanu, care a fost adus la DNA Ploiesti marti, la ora 11.40, a fost scos incatusat din sediul institutiei, miercuri dimineata, in jurul orei 4.30, dupa aproximativ 17 ore petrecute in sediul DNA Ploiesti, si preluat de o duba, fiind transportat in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, de la Campina, transmite corespondentul Mediafax.

Alaturi de Iulian Hertanu, au fost scoase din DNA Ploiesti, in stare de retinere, alte doua persoane cercetate in dosar, una dintre acestea fiind omul de afaceri Vladimir Ciorba, administrator si asociat la trei firme, care fusese adus la sediul institutiei cu aproximativ o jumatate de ora inaintea lui Hertanu. Hertanu nu a facut nicio declaratie la iesirea din sediul DNA Ploiesti.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii ancheteaza in acest dosar o deturnare de fonduri europene de peste sapte milioane de lei si fapte de evaziune fiscala in cuantum de 2,5 milioane lei, fapte comise in perioada 2011-2015. In cursul zilei de miercuri, cumnatul premierului si ceilalti doi suspecti retinuti in acest dosar vor fi prezentati instantei supreme cu propunere de arestare preventiva.

In acest dosar, alaturi de Iulian Hertanu si Vladimir Ciorba, mai sunt vizati deputatul Sebastian Ghita, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, toti trei pusi sub control judiciar, precum si fostul consilier judetean Mihai Coman, retinut, de asemenea, in cursul serii de marti. Toti cei vizati in acest dosar privind fraudarea fondurilor europene au fost audiati, marti, de catre procurorii anticoruptie la sediul DNA Ploiesti.

Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu-si poate exercita functia de presedinte al CJ Prahova. Vladimir Razvan Ciorba, administrator si asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucuresti si SC Gefam Pro SRL Dobroesti, este suspectat ca, impreuna cu Iulian Hertanu, precum si cu Mihail Marian Coman, administrator si asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si SC Indserv Proiect SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA, in functia de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, "au constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea castigarii frauduloase a contractului de lucrari avand ca obiect «Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic»".

Contractul a fost semnat in 13 ianuarie 2012, intre Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL si SC Hidro Prahova SA Ploiesti, acesta fiind finantat in mare parte din fonduri de la Uniunea Europeana. Anchetatorii ii suspecteaza pe reprezentantii acestor firme ca si-ar fi insusit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor obtinute si prin sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, respectiv prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat.

La grupul infractional ar fi aderat si Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, incepand din 25 aprilie 2014, se mai arata in documentele citate. In acest dosar anchetatorii suspecteaza ca s-ar fi deturnat aproximativ 54 la suta din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind insusiti in interes propriu. De asemenea, in cauza sunt suspiciuni si cu privire la comiterea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, printre care si fapte de evaziune fiscala.

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adauga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscala, au precizat sursele citate. Lucrarile care fac obiectul acestui dosar penal au fost realizate in baza unui proiect european, fiind executate de SC Hidro Prahova SA, societate constituita prin asocierea Consiliului Judetean Prahova cu mai multe consilii locale din judet, precum si de SC Euroconstruct Trading 98 SRL si SC Grossman Engineering Group SRL, una din firmele lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic a inceput in anul 2012 si trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit intrucat lucrarile nu sunt gata, fiind oprite in decembrie 2014. Potrivit primarului orasului Comarnic, Dorian Botoaca, pe durata derularii contractului autoritatile locale au amendat de cel putin sase ori firma Grossman Engineering Group SRL, pentru nerespectarea avizelor emise de primarie in derularea acestor lucrari.

Primarul a explicat ca amenzile au fost date pentru faptul ca dupa ce au spart strazile constructorii nu au adus carosabilul la starea initiala, iar la primirea amenzilor reprezentantii Grossman Engineering Group SRL au contestat sanctiunile la Judecatoria Sinaia, in prima faza au castigat, procesele fiind acum in stadiul de recurs. Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti au facut, marti, 14 perchezitii, majoritatea in Bucuresti si Ploiesti, la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane. In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat cateva zeci de saci cu documente, pe care i-au adus o camioneta a MAI la sediul DNA Ploiesti. In sacii sigilati erau documente contabile, juridice, precum si documente aferente proiectelor de canalizare in orasul Comarnic, in comuna Gorgota din judetul Prahova, dar si in alte localitati, toate apartinand SC Grossman Engineering Group.

Surse judiciare au declarat ca una dintre firmele la care au fost facute perchezitii este SC Exfin SRL, punctul de lucru din Bucuresti, firma fondata de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlata in prezent de catre sora si cumnatul primului ministru, Alexandra si Iulian Hertanu. De asemenea, au avut loc perchezitii si la locuinta familiei Hertanu, tot din Bucuresti.

Foto: Shutterstock / Officer Arresting

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri