Primarul din Slatina, Minel Prina, a fost retinut de procurorii anticoruptie, sambata, in acelasi dosar al ministrul Finantelor Darius Valcov, edilul fiind acuzat de complicitate la infractiunea de trafic de influenta, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Procurorii au dispus si retinerea lui Lucian Petrut Susala, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firma administrata de Primaria Slatina, sub acuzatia de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la infractiunea de trafic de influenta, evaziune fiscala, spalare de bani.
Cei doi urmeaza sa fie dusi, sambata, la instanta suprema, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, scrie Mediafax.

In acelasi dosar, anchetatorii au dispus cercetarea preventiva a lui Bogdan Petrica Timofte si a lui Cristian Constantin Tomescu. Ambii sunt suspectati de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la infractiunea de trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani.
Potrivit anchetatorilor, in 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe Darius Valcov, care avea la acel moment calitatea de primar al municipiului Slatina, judetul Olt. Omul de afaceri i-a propus lui Valcov ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, pentru a castiga niste licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, in orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara TVA), conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Astfel, in luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt", al carui beneficiar final este SC Compania De Apa Olt SA, operator regional catre care Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) "Oltul" (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apa si canalizare in aria de implementare a proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Olt". In cadrul acestui proiect au fost incheiate contractele "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava", "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina" si "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt", arata procurorii.

Conform sursei citate, cu ocazia derularii procedurilor de licitatie membrii comisiei au eliminat din caietul de sarcini, in mod abuziv, o parte din conditiile de eligibilitate pentru a favoriza firma omului de afaceri, la comanda actualului ministrul al Finantelor. In final, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apa Olt pentru mai multe lucrari. "Administratorul societatii si suspectul Valcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani sa fie remise primarului, in numerar, in lei si numai la sediul firmei. Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, suspectul Valcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii", potrivit procurorilor anticoruptie.

Procurorii au ajuns la concluzia ca, incepand cu jumatatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face platile catre Valcov. In acest context, Darius Valcov l-a pus in legatura pe omul de afaceri cu actualul primar din Slatina, Minel-Florin Prina, care la vremea respectiva era viceprimar al municipiului. Prina stia de intelegerea dintre cei doi si a hotarat, pentru a disimula provenienta ilegala a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu.

"De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Susala Lucian Petrut, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian si a altui om de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani", potrivit anchetatorilor. Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive. Anchetatorii au mai stabilit ca, in urma intelegerii cu omul de afaceri, ministrul Finantelor a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ doua milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

In cauza, DNA efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. Ministrul Darius Valcov a fost audiat, vineri seara, de procurorii DNA, in calitate de suspect. La iesirea din sediul directiei, el le-a declarat jurnalistilor ca se considera nevinovat si ca nu a luat mita. Darius Valcov este ministru al Finantelor Publice din decembrie 2014. El a avut doua mandate de primar la Slatina, din 2004 pana in 2012. Pe 27 martie 2012 Darius Valcov si-a anuntat demisia din PDL, partid al carui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din functia de primar in data de 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. In data de 10 iunie 2012, Darius Bogdan Valcov a fost reales in functia de primar al Slatinei cu un procent de peste 80 la suta. In decembrie 2012, a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 pana in decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 este ministru al Finantelor Publice.
Ministrul PSD Darius Valcov declara in ultima declaratie de avere, actualizata la inceputul acestui an, un singur cont curent, deschis, in 2009, la BCR pe numele sotiei sale, Lavinia Sandru, in cuantum la zi de 180.000 lei, si bijuterii si obiecte de arta in valoare de 62.000 lei.
Bijuteriile si obiectele de arta au fost colectionate in intervalul 2002-2013. Tot Lavinia Sandru, fost deputat si presedinte al PIN, in prezent realizatoare TV, este indicata in declaratia ministrului drept cea care detine actiuni, in calitate de asociat, la firma Loyal Leasing, in valoare de 25.000 lei, si care a acordat un imprumut in nume personal acestei firme in suma de 90.000 lei.

Pe numele sotiei sale figureaza si singura masina a familiei, un Jeep Wrangler fabricat in 2011 si cumparat anul trecut
Darius Valcov semneaza ca nu are terenuri si case si ca a incasat anul trecut un total de 64.404 lei, din munca prestata ca senator (42.375 lei), ministru delegat pentru Buget (19.347 lei pentru cele patru luni in care a ocupat acest post, din august anul trecut) si ministru al Finantelor (2.682 lei pentru cele cateva zile de la sfarsitul anului trecut lucrate din aceasta pozitie guvernamentala).

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri