Procurorii DNA au identificat 101 tablouri in urma perchezitiilor efectuate in Bucuresti, Slatina si o localitate din judetul Olt, existand indicii ca tablourile ar fi fost achizitionate, prin interpusi, de catre fostul ministru de Finante Darius Valcov. Trei dintre tablourile gasite sunt semnate de Pablo Picasso, iar valorile lor sunt cuprinde intre 1.200 euro si 114.000 euro.

"Ca urmare a perchezitiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figureaza semnatura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy WarholL, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Bancila. Exista date ca cea mai mare parte a acestor tablouri au fost achizitionate de la case celebre de licitatii. A fost initiata procedura de identificare si certificare a tablourilor, la care participa o echipa de experti muzeografi si alti experti in domeniul artelor figurative", au transmis procurorii DNA printr-un comunicat. Tablourile gasite in urma perchezitiilor au fost trimise unor specialisti evaluatori si muzeografi.

In urma expertizei, lucrarile urmeaza sa fie predate unor institutii specializate in domeniu, care vor decide daca ele vor fi expuse, pana la finalizarea procesului penal si stabilirea situatiei lor juridice.

Cele trei lucrari semnat de Pablo Picasso sunt "Lupta Centaurilor, III", "Pictor in atelier" si "Regele", scrie Mediafax. De asemenea, au mai fost identificate tablourile: "Portret" - de Rudolf Schweitzer-Cumpana, "Micul dejun" - de Eustatiu Stoenescu, "Lan de grau", "Gradina Cismigiu" - de Samuel Mutzner, "Prapor" - de Horia Bernea, "Zana", "Zane", "Victor Hugo" - de Andy Warhol.

Lucrarile de arta gasite la perchezitiile din dosarul fostului ministru al Finantelor Darius Valcov au valori cuprinse intre 1.200 de euro, precum este "Prapor", de Horia Bernea, si 114.000 de euro, un tablou semnat de pictorul Auguste Renoir, intitulat "Femme nue couchee".

Tablourile, achizitionate prin interpusi

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov, arestat la domiciliu in dosarul in care este cercetat pentru coruptie, a fost audiat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), vineri, dupa ce la perchezitii au fost gasite aproximativ o suta de tablouri. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, procurorii DNA au facut joi perchezitii in Bucuresti si judetul Olt, la firme si la persoane de incredere ale fostului ministru al Finantelor. Anchetatorii au gasit la perchezitii aproximativ o suta de tablouri, printre care si opere ale lui Picasso, Corneliu Baba si Nicolae Grigorescu, care ar fi fost achizitionate de la case de licitatii. In urma cercetarilor, au fost identificate doua case de licitatii din Bucuresti, de unde ar fi fost achizitionate tablourile, cele mai multe fiind cumparate de Lucian Petrut Susala pentru Darius Valcov.

Sursele citate au precizat ca Darius Valcov intentiona sa deschida o galerie de arta in Bucuresti, iar in acest scop luase un spatiu si incepuse amenajarea, dar, din cauza cercetarilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de incredere. Anchetatorii ar fi gasit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului ca Valcov si oamenii sai de incredere s-ar fi grabit sa le ascunda, au mai aratat sursele citate. Conform acelorasi surse, din datele anchetei nu rezulta ca Valcov era cunoscator de arta, dar a identificat in achizitia operelor de arta o posibilitate de a ascunde provenienta banilor obtinuti prin traficarea influentei si fapte de coruptie.

Tablourile ridicate la perchezitii au fost date, vineri, unor specialisti evaluatori si muzeografi, pentru a fi expertizate, a declarat procurorul sef adjunct al DNA, Calin Nistor, precizand ca majoritatea operelor de arta au fost cumparate din strainatate, prin case de licitatii. "De astazi, demaram procedura de identificare-certificare, de catre o comisie de specialisti in domeniu. Speram ca evaluarea sa fie facuta cat mai rapid, pentru ca sunt probleme legate de depozitarea acelor tablouri. Ele trebuie transmise unor institutii de profil", a adaugat Calin Nistor.

Adjunctul sefului DNA a precizat ca procurorii cunosc cu certitudine cui apartin operele de arta, dar avand in vedere ca ancheta se afla inca intr-o faza incipienta, nu poate spune ca acestea ii apartin sau nu lui Darius Valcov. Barbatul care pastra tablourile, la mai multe adrese din judetul Olt si din Bucuresti, "nu a fost audiat in cadrul procesului penal", a precizat Nistor. Darius Valcov este, de joi seara, in arest la domiciliu, dupa ce judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a fostului ministru al Finantelor. Decizia a fost contestata de procurorii DNA si urmeaza sa se judece tot la instanta suprema, care va stabili daca Valcov va ramane in arest la domiciliu, va fi cercetat sub control, judiciar sau va fi arestat preventiv. Valcov a stat de miercuri pana joi in arestul Politiei Capitalei, dupa ce a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurorii DNA, in urma avizului dat de Senatul pentru retinerea si arestarea fostului ministru.

Primarul Darius Valcov, afaceri prin pungi de plastic

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie il acuza pe Darius Valcov de trafic de influenta, dupa ce el ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate. In acelasi dosar, DNA a cerut Senatului un nou aviz, marti, pentru arestarea lui Valcov, acesta fiind suspectat si ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de Valcov, dar erau administrate prin interpusi. Potrivit DNA, Darius Valcov ar fi obtinut, astfel, mai multe bunuri, intre care trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei. Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif.

Citeste si:

    Surse judiciare au declarat ca seiful se afla in casa deputatului PSD Daniel Barbulescu, prieten al fostului ministru al Finantelor. Aceasta a doua cerere formulata de DNA in cazul lui Valcov va intra in perioada urmatoare in circuitul parlamentar. In acelasi dosar mai sunt urmariti penal primarul din Slatina, Minel Prina, in cazul caruia instanta suprema a decis sa fie plasat in arest la domiciliu, precum si Lucian Petrut Susala, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firma administrata de Primaria Slatina. In cazul acestuia, instanta suprema a decis arestarea preventiva. Prina este suspectat de complicitate la infractiunea de trafic de influenta, in timp ce Susala este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani. Anchetatorii au dispus, in acelasi dosar, cercetarea sub control judiciar a lui Bogdan Petrica Timofte si a lui Cristian Constantin Tomescu, ambii fiind suspectati de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la infractiunea de trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani.

    Citeste si:

      In referatul DNA cu propunerea de arestare pentru primarul Minel Prina si omul de afaceri Lucian Petrut Susala, anchetatorii spun ca Darius Valcov a primit "comisionul" in pungi de plastic, banii fiindu-i dati in transe cuprinse intre 400.000 si un milion de lei, suspecti din dosar afirmand ca au fost situatii in care s-au inalnit cu Valcov chiar si in cimitir. Darius Valcov a avut doua mandate de primar la Slatina, din 2004 pana in 2012. In 27 martie 2012, Darius Valcov si-a anuntat demisia din PDL, partid al carui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din functia de primar in 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Bogdan Valcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la suta din voturi, dar a renuntat la functie cateva luni mai tarziu, respectiv in decembrie 2012, cand a fost ales senator de Olt din partea PSD.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri