Potrivit unui comunicat de presa transmis, marti, de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii au inceput urmarirea penala a lui Darius Valcov intr-un al treilea dosar penal, pentru infractiunea de trafic de influenta, faptele fiind savarsite in perioada in care acesta era primar al municipiului Slatina.

Conform sursei citate, in perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Valcov i-a cerut unui denuntator, administrator al unei societati comerciale, suma de 2.500.000 de lei, reprezentand un procent de 10-15% din sumele incasate de firma denuntatorului de la Primaria Slatina, in baza unui contract semnat anterior.

Procurorii anticoruptie spun ca in perioada 21 ianuarie 2013-13 iunie 2013 fostul primar a primit, in mai multe transe, de la respectiva societate, printr-o firma intermediara, suma de 2.146.270 de lei, in schimbul interventiei pe langa factori de decizie din Primaria Slatina, astfel incat denuntatorul sa nu intampine probleme in derularea contractului si sa primeasca banii la timp pentru lucrarile efectuate.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice si executia lucrarilor pentru izolarea termica a fatadelor a 131 de blocuri din Slatina, avand o valoare de 24.833.258 de lei fara TVA.

DNA precizeaza ca lui Valcov i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile si ca in acest dosar sunt urmarite penal si alte persoane.
In 3 iunie, procurorii DNA il anuntau pe Darius Valcov, adus atunci din Arestul Politiei Capitalei, ca este urmarit penal intr-un al doilea dosar, pentru trafic de influenta, avand in vedere ca anul trecut, in perioada in care ocupa functiile de senator si ministru al Finantelor, a luat de la un om de afaceri 10% din valoarea unui contract.

Potrivit DNA, in primavara anului 2014, anterior semnarii, in iulie 2014, a unui contract avand ca obiect reabilitarea retelei de apa si canalizare din doua localitati din judetul Olt, Darius Valcov, fost primar al municipiului Slatina, judetul Olt, fost ministru al Finantelor si fost senator, i-a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, 10% din valoarea sumelor, fara TVA. Banii urmau sa fie incasati de societatea comerciala reprezentata de omul de afaceri, cel care, de altfel, l-a si denuntat pe Valcov, in urma incheierii contractului cu SC Compania de Apa Olt SA, respectiv 1,7 milioane de lei.

Fostul ministru al Finantelor a cerut acesti bani pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul SC Compania de Apa Olt SA, astfel incat societatea pe care o reprezenta denuntatorul sa incheie acel contract si sa primeasca banii la timp.

"Ulterior, suspectul Valcov Darius Bogdan a primit de la omul de afaceri, prin intermediari, suma de suma de 1.700.000 lei, in doua transe (in luna septembrie 2014 si in luna februarie 2015)", potrivit DNA.

Surse judiciare declarau atunci, pentru MEDIAFAX, ca fostul ministru al Finantelor ar fi primit mita de la omul de afaceri Sorin Paduraru. Mai exact, omul de afaceri ar fi platit aceasta suma astfel incat sa fie deblocate platile pentru un contract de executie lucrari pentru reabilitarea unor strazi din Centrul istoric al municipiului Slatina.

Paduraru ar fi ajuns sa ia legatura cu Darius Valcov si cu primarul de atunci al orasului, Minel Prina, prin intermediul unei persoane, care la randul ei a apelat la Lucian Susala. Acesta din urma ar fi intervenit pe langa Valcov si Prina, astfel incat acestia sa isi exercite influenta pe langa persoanele cu atributii de decizie pentru deblocarea acelor plati.
In primul dosar deschis pe numele lui Valcov, procurorii DNA l-au trimis in judecata, in 20 mai, pentru trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupa de acesta. Darius Valcov este in arest preventiv din 2 aprilie.
In dosarul trimis in judecata, Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, este judecat pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la spalare de bani, omul de afaceri Lucian Petrut Susala, pentru complicitate la trafic de influenta, complicitate la spalare de bani si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, Petre Bogdan Timofte si Constantin Cristian Tomescu, pentru complicitate la trafic de influenta, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Citeste si:

Potrivit rechizitoriului trimis instantei, in 2009, Theodor Berna, administratorul societatii Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Valcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, sa intervina la factori de decizie de la SC Compania de Apa Olt SA, pentru a castiga licitatii de lucrari pentru obiective din Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti. In schimbul interventiei sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Valcov ca ii da 20 la suta din valoarea sumelor incasate (fara TVA) din contractele de executie a lucrarilor.
Societatea Tehnologica Radion a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", fiind semnate contracte cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, in valoare de 78.201.552,15 lei.

Anchetatori sustin ca Darius Valcov si Theodor Berna ar fi convenit ca sumele de bani promise in schimbul interventiei fostului ministru sa fie date doar in numerar, in lei si la sediul firmei. Astfel, in perioada ianuarie-martie 2011, Valcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societatii Tehnologica Radion, unde ar fi primit, de la administratorul acesteia, suma totala de 1,2 milioane de lei, in trei transe de cate 400.000 de lei.

Darius Valcov mai este acuzat ca, in perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totala de 2,5 milioane de lei, in cinci transe a cate 500.000 de lei, banii fiind dati lui Prina, in municipiul Slatina. Valcov ar mai fi primit, in perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.
Procurorii il mai acuza pe Darius Valcov si ca, incepand din 2011, a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu sapte firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi, obtinand astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Valcov ar fi obtinut mai multe bunuri, intre care trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei.

Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca seiful se afla in casa deputatului PSD Daniel Barbulescu, prieten al fostului ministru al Finantelor.
Procurorii au pus sechestru asigurator pe trei lingouri din aur, in valoare de 465.355 de lei, 172 de opere de arta, in valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro si 73.077 de dolari. De asemenea, a fost instituit sechestrul asigurator prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei si 600.000 de lei.

Procurorii DNA au facut, in 26 martie, sase perchezitii in localitati din judetul Olt, in municipiul Slatina si in Bucuresti, fiind cautate tablourile care ar fi fost achizitionate de Darius Valcov, prin interpusi, de la case celebre de licitatii, cu bani presupus obtinuti din fapte de coruptie. In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit 101 tablouri, pe care figureaza semnatura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Bancila, potrivit DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca fostul ministru al Finantelor a predat procurorilor 47 de tablouri, pe langa cele peste 100 de opere de arta ridicate deja de anchetatori. Tablourile predate au fost inventariate si predate unui muzeu.
Potrivit surselor citate, Darius Valcov intentiona sa deschida o galerie de arta in Bucuresti, iar in acest scop luase un spatiu si incepuse amenajarea, dar, din cauza cercetarilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de incredere. Anchetatorii ar fi gasit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului ca Valcov si oamenii sai de incredere s-ar fi grabit sa le ascunda.
Galeria de arta pe care Darius Valcov intentiona sa o deschida in Capitala este pe strada Stockholm, din Sectorul 1, unde anchetatorii au gasit la perchezitii 29 de tablouri. Darius Valcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, in 2013, pentru achizitia de tablouri, au precizat sursele citate.

Operele de arta gasite de procurori la adresa din Sectorul 1 sunt semnate, printre altii, de Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Darascu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Stefan Caltia, Adam Baltatu, Aurel Baiesu, Dumitru Ghiata, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuta, Constantin Paulet, Andy Worhol si Mihai Sarbulescu. Tot la aceeasi adresa au fost gasite si obiecte decorative semnate Pablo Picasso si Victor Brauner, au spus sursele citate.

Darius Valcov a avut doua mandate de primar la Slatina, din 2004 pana in 2012. In 27 martie 2012, Darius Valcov si-a anuntat demisia din PDL, partid al carui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din functia de primar in 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Valcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la suta din voturi, dar a renuntat la functie cateva luni mai tarziu, respectiv in decembrie 2012, cand a fost ales senator de Olt din partea PSD.
Din august 2014 si pana in decembrie 2014, Darius Valcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfarsitul anului trecut si pana in 20 martie 2015 a fost ministru al Finantelor Publice. In 26 mai, plenul Senatului a luat act de demisia lui Darius Valcov din calitatea de senator. De asemenea, Valcov si-a dat demisia si din PSD, in 25 mai.