Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), a amanat marti, pentru data de 11 iunie, dosarul in care fostul primar al municipiului Slatina si ministru al Finantelor, Darius Valcov, a fost condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru spalare de bani si trafic de influenta. Valcov nu a fost prezent la proces, dar a trimis instantei o cerere de amanare pentru a-si angaja un avocat, conform G4Media.

Decizia de condamnare a lui Valcov, consilierul premierului Dancila, a fost data in februarie 2018, dar cei trei judecatori ai completului au intarziat un an cu redactarea motivarii sentintei date.

Darius Valcov, unul dintre creatorii programului de guvernare al PSD, a fost trimis in judecata in mai 2015 pentru spalare de bani, trafic de influenta si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, in forma continuata.

Conform DNA, in cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Valcov, la acea data primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Propunerea a fost facuta in contextul in care, in noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt”, al carui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA, operator regional, finantarea fiind asigurata, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

In cadrul acestui proiect au fost incheiate trei contracte – „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava”, „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina” si „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti Olt si Piatra Olt”.

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie referitoare la atribuirea celor trei contracte, sustine DNA, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Darius Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei Tehnologica Radion.

In consecinta, Tehnologica Radion a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului „Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, de 78.201.552 lei.

Potrivit DNA, Theodor Berna si Darius Valcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani sa-i fie remise acestuia din urma, in numerar, in lei si numai la sediul firmei.

Astfel, in baza acestei intelegeri, in perioada ianuarie – martie 2011, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totala de 1.200.000 lei (in 3 transe a cate 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania de Apa Olt efectua plati in contul societatii.

De asemenea, in perioada aprilie – decembrie 2011, Darius Valcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totala de 2.500.000 lei (in 5 transe a cate 500.000 lei fiecare).

In plus, in perioada 2012 – 2013, Darius Valcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

DNA mai arata ca acest mecanism a avut drept rol, pe langa disimularea sumei de 3.080.000 lei, si transferul bunurilor provenite din savarsirea infractiunii de trafic de influenta, sub forma unor opere de arta si sub forma unor servicii, amenajari si bunuri, in beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care Valcov il detinea si controla prin interpusi.

Valcov mai este acuzat ca, incepand cu anul 2011, a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu sapte firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi, obtinand astfel, pentru sine, un folos in cuantum de 2.272.200 lei.

In dosar, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a trei lingouri din aur, in valoare de 465.355 lei, 172 opere de arta, in valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro si 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurator prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei si 600.000 lei. Toate aceste bunuri si sume de bani au ajuns in posesia lui Darius Valcov, cu exceptia sumei de 600.000 lei, care a ramas in contul unei societati comerciale.

In acelasi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la 4 ani si sase luni de inchisoare cu executare, iar Lucian Petrut Susala, fost sofer al lui Darius Valcov, a primit 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani.

De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la 3 ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit 3 ani si 6 luni cu executare.

Decizia a fost atacata atat de catre DNA, cat si de Valcov si ceilalti inculpati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri