Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, este suspectat de complicitate la santaj, in dosarul in care Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, a fost retinut pentru ca ar fi constrans un om de afaceri sa-i dea patru milioane de euro, pentru a-si retrage o plangere la DIICOT.

Radu Pricop, sotul Ioanei Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, a ajuns la DNA in jurul orei 11.00. Procurorii anticoruptie i-au adus la cunostinta ca este suspectat de savarsirea infractiunii de complicitate la santaj. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au retinut pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi pentru santaj si trafic de influenta si pe Constantin Comaneanu, ofiter de politie la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru luare de mita, urmand sa ceara marti Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea lor preventiva pentru 30 de zile, scrie Mediafax.

Lucinschi a primit un drept de creanta de 2 mil. euro de la omul de afaceri pe care il santaja

Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, ar fi primit un drept de creanta de doua milioane de euro, pentru care a incheiat un contract de imprumut fictiv, de la omul de afaceri pe care il santaja, cerandu-i patru milioane de euro pentru a-si retrage o plangere la DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea altor persoane, a santajat un om de afaceri sa-i dea patru milioane de euro, desi acesta nu ii datora bani, spunand ca doar asa isi va retrage o plangere penala formulata la DIICOT pentru mai multe infractiuni, printre care si gestiune frauduloasa. Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri ca poate determina anchetatorii sa ridice sechesterul pus pe bunurile acestuia si sa solutioneze favorabil dosarele acestuia, indiferent de probele existente. In schimbul acestui "ajutor", Sergiu Lucinschi ar fi primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de doua milioane de euro, arata procurorii in ordonanta de retinere. Cei doi ar fi incheiat pentru acesti bani un contract fictiv de imprumut, prin care omul de afaceri recunostea ca i-ar datora lui Sergiu Lucinschi suma de doua milioane de euro si se angaja sa ii restituie pana la 24 decembrie 2015.

"In aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins ca are influenta, direct si indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri", potrivit anchetatorilor. Procurorii au mai aratat in ordonanta de retinere ca Sergoiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri pe care il santaja ca "va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza. In acest context, ofiterul de politie de la DIICOT Constantin Comaneanu, care desfasura activitati specifice in acel dosar, i-ar fi solicitat o suma de bani, initial neprecizata, printr-un intermediar, omului de afaceri santajat de Lucinschi, afirmand ca poate influenta modul de solutionare a cauzei.
"Mai mult, pentru a-i intari increderea, inculpatul Comaneanu Constantin, prin acelasi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plangerii depusa de inculpatul Lucinschi Sergiu si i-a comunicat totodata ca se va lua impotriva lui masura arestarii, lucru care s-a si intamplat ulterior", au precizat procurorii.

Avand in vedere ca informatiile se confirmasera, dupa punerea sa in libertate, omul de afaceri a fost de acord sa ii dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinsi initial, pentru rezolvarea favorabila a dosarului sau, sustin anchetatorii. In 30 martie, Comaneanu a fost prins in flagrant, dupa ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro dati de omul de afaceri. Anchetatorii l-au audiat luni seara pe Sergiu Lucinschi, dupa ce au facut perchezitii la domiciliul acestuia din Voluntari, judetul Ilfov. DNA a precizat ca in aceasta cauza se fac acte de urmarire penala si fata de alte persoane. Avocatul Radu Pricop mai este urmarit penal de procurorii DNA, intr-un alt caz, pentru fals si inselaciune in dosarul "Mosia Bratienilor", privind retrocedari ilegale de terenuri din Arges, in care este implicata si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ca parte civila. Presa a relatat ca dosarul vizeaza un teren de 90 de hectare din localitatea Ștefanesti (Arges), care a apartinut familiei Bratianu si care ar fi fost retrocedat ilegal. Astfel, Radu Pricop ar fi cumparat, impreuna cu cele 11 persoane vizate in dosar, drepturi de mostenire asupra terenului respectiv de la urmasii familiei Bratianu. Dupa ce a castigat mai multe procese in instanta cu statul roman, Radu Pricop si partenerii sai au obtinut de la ANRP despagubiri de 10 milioane de euro, folosind insa documente false.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri