DNA a extins urmarirea penala pe numele Elenei Udrea pentru spalare de bani, fostul ministru fiind acuzata ca a luat mita mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucuresti, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor.

Extinderea urmaririi penale a fost dispusa atat in cazul Elenei Udrea, cat si in ceea ce il priveste pe Tudor Breazu, sub acuzatia de spalare de bani, in dosarul cunoscut sub numele de "Gala Bute". Potrivit unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), intre 2010 si 2011, Elena Udrea, impreuna cu fostul directorul Companiei Nationale de Investitii, Ana-Maria Topoliceanu, au primit circa 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu Compania Nationala de Investitii, relateaza Mediafax.

"Astfel, dupa ce Compania Nationala de Investitii realiza platile catre SC Consmin SA pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu Stefan, SC Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au realizat cinci plati, in valoare totala de 335.486 lei", se precizeaza in comunicatul de presa.

La randul sau, Stefan Lungu ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu. Platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest fel, s-au realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 de lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei. "O parte din aceste sume au fost inmanate in numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la randul sau lui Udrea Elena Gabriela. Diferenta a fost folosita de Breazu Liberiu Tudor pentru a plati diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria", noteaza procurorii anticoruptie.

Potrivit sursei citate, in 2011, Udrea a cerut si a primit, de la omul de afaceri Adrian Gardean, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp. "Urmare acestei solicitari, in data de 6 octombrie 2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro in numerar lui Nastasia Gheorghe, in contul incasarilor realizate de cele doua societati mentionate din fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Suma a fost predata de Nastasia Gheorghe in aceeasi zi ministrului Udrea Elena Gabriela", conform DNA.

Din probele administrate pana in prezent, procurorii au ajuns la concluzia ca o parte din suma obtinuta a fost transferata de catre Breazu si Udrea in patrimoniul organizatiei Bucuresti a partidului din care facea parte aceasta din urma, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor.

"In perioada 19 iulie 2011 – 18 iulie 2012 in contabilitatea organizatiei au fost inregistrate 21 de contracte de donatie cu o valoare totala de 1.537.200 lei", conform DNA. Elena Udrea si Tudor Breazu au fost dusi, miercuri, din Arestul Politiei Capitalei la DNA, pentru a li se comunica faptul ca s-au extins acuzatiile in cazul lor.

In acelasi dosar, luni a fost audiata la DNA, in calitate de martor, fosta consiliera a Elenei Udrea, Luminita Kohalmi, ea declarand la iesire ca nu stie nimic despre posibilele ilegalitati pe care le-ar fi comis fostul ministru al Dezvoltarii. Intrebata daca i s-au cerut de catre anchetatori lamuriri privind pretinsa primire de catre Udrea a unei genti cu 900.000 de euro, Kohalmi a spus ca nu are cunostinte despre asa ceva. "Am fost purtator de cuvant, nu aveam acces la informatii confidentiale. Am avut cu doamna Udrea o relatie foarte buna si corecta de serviciu", a aratat Kohalmi.

Fostul ministru Elena Udrea este in arest din 25 februarie, in dosarul "Gala Bute", in care este urmarita penal pentru abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.

Udrea este acuzata, printre altele, ca ar fi primit mita un comision de 10% din contractele atribuite catre firmele Termogaz Company si Kranz Eurocenter, in cadrul programului "Schi in Carpati". Adrian Gardean, reprezentantul Termogaz Company, i-ar fi adus la minister 900.000 de euro, intr-o geanta, pe care i-ar fi inmanat-o secretarului general Gheorghe Nastasia, care i-ar fi dat-o apoi fostului ministru.

Echipa de comunicare a Elenei Udrea anunta recent, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca avocatii fostului ministru au depus o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care sesizeaza nereguli comise de procurorii care deruleaza ancheta in dosarul "Gala Bute". Elena Udrea sustine ca "toti oamenii care sunt chemati la DNA sunt intrebati, intr-o forma sau alta, daca stiu ceva ce ar putea sa o incrimineze", scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi si noi dosare penale, fara sa se tina cont de probe sau de faptul ca "toate aceste denunturi ar fi facute sub presiune".

In 19 martie, Elena Udrea a fost dusa din arest la DNA, pentru a fi confruntata, la cererea ei, cu denuntatorii Stefan Lungu, fostul ei consilier de la Ministerul Dezvoltarii, cu Ana Maria Topoliceanu, cu fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii si Turismului Gheorghe Nastasia si cu omul de afaceri Adrian Gardean. Anterior, Elena Udrea a transmis pe Facebook, prin echipa de comunicare, ca denunturile impotriva sa in dosarul "Gala Bute" au fost facute dupa ce Ana Maria Topoliceanu si Gheorghe Nastasia au fost pusi sub acuzare.

"Circuitul denunturilor: • Adrian Gardean depune denunt impotriva lui Stefan Lungu si a lui Gheorghe Nastasia. • Dupa ce a fost acuzat, Lungu o denunta pe Ana Maria Topoliceanu si il pomeneste si pe Tudor Breazu. • Acuzata de Lungu, Ana Maria Topoliceanu face denunt impotriva Elenei Udrea si il preseaza pe Tudor Breazu sa declare, la randul sau, impotriva lui Udrea. • Breazu neaga afirmatiile lui Topoliceanu si demonstreaza cu probe presiunile la care a fost supus. • Dupa denuntul lui Gardean, Nastasia neaga, initial, acuzatiile, pentru ca, apoi, sa depuna un denunt impotriva Elenei Udrea. Concluzie: denunturile impotriva lui Udrea au venit abia dupa ce Topoliceanu si Nastasia au fost pusi sub acuzare. In realitate, odata prinsi, acestia au vrut, in mod fraudulos, sa plaseze vina mai departe", se arata in postarea de pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Elena Udrea este urmarita penal si in dosarul "Microsoft", cauza in care a fost arestata preventiv din 11 februarie pana in 17 februarie, cand instanta a inlocuit masura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu pana in 25 februarie, cand a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri