"Au fost mai multe plangeri si toate au fost respinse, s-a dat neinceperea urmaririi penale, s-au facut plangeri la Inalta Curte, care le-a respins. Chiar acum doua saptamani a respins doua dintre ele. Doar cat s-a luptat Ghise (senatorul independent Ioan Ghise, fost liberal, n.r.) cu chestia asta. Aici s-a redeschis dosarul, adica s-a admis contestatia si s-a trimis pentru completarea probatoriului. In opinia sa, redeschiderea dosarului nu este justificata", a adaugat seful CCR.

"Am dat (Curtea Constitutionala, n.r.) o decizie pana cand cineva o sa inteleaga rezultatul votului, nu am stabilit noi. Noi am primit de la BEC procesul verbal si acolo scria ca au fost la vot opt milioane, care reprezinta 46,24 la suta din numarul cetatenilor inscrisi in liste. Daca dadeam altfel decizia, puteam fi trasi la raspundere, eventual", a declarat Zegrean, intrebat daca se simte vinovat ca a fost data o erata la hotararea adoptata de CC in 2 august 2012 cu privire la organizarea referendumului, in care se facea mentiunea ca vor fi luate in calcul toate persoanele cu drept de vot.

Citeste si:

Presedintele Curtii Constitutionale a adaugat ca, in opinia sa, nu este normal ca anchetatorii sa verifice solutii ale judecatorilor, acesta fiind si motivul pentru care, in legea romaneasca, statutul judecatorului este "inamovibil", relateaza Mediafax. Zegrean a mai spus ca daca anchetatorii s-ar apuca sa cerceteze fiecare decizie a judecatorilor, nu s-ar ajunge nicaieri. Miercuri sunt asteptati la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie alti doi judecatori ai Curtii Constitutionale, unul dintre acestia fiind Petre Lazaroiu. In acest caz, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie fac cercetari si audiaza mai multe persoane, in calitate de martori, printre care si fosti sau actuali judecatorii de la Curtea Constitutionala, dosarul fiind redeschis, in urma unei sesizari, dupa ce initial cauza a fost inchisa.

Ancheta vizeaza modul in care judecatorii Curtii Constitutionale au emis, in 2012, hotararea de invalidare a rezultatului referendumului privind demiterea fostului presedinte Traian Basescu. In dosarul cunoscut ca "erata" au fost audiati, pana in prezent, Tudorel Toader, Acsinte Gaspar, Aspazia Cojocaru, Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, si Toni Neacsu, fost membru CSM. Curtea Constitutionala a adoptat, 2 august 2012, o hotarare cu privire la referendum, insa a constatat ca din aceasta lipsea temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la scrutinul care avusese loc pe 29 iulie 2012.

Astfel, dupa publicarea hotararii, a fost emisa o erata prin care se mentiona faptul ca vor fi luate in calcul toate persoanele cu drept de vot, respectiv peste 18 milioane. Erata a fost intocmita si semnata atunci de judecatorul Stefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare la Monitorul Oficial. Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente, au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel ca nu a fost atins pragul de participare, de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.