Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, a declarat miercuri, la iesirea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca nu a luat niciun leu spaga si ca daca procurorii aveau probe ca a primit mita pentru a face trafic de influenta, le aduceau.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca miercuri contestatia formulata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce tot instanta suprema a decis, in 19 iunie, ca primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, consiliera acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sa fie cercetati sub control judiciar, scrie Mediafax.

Vlad Moisescu a spus, la iesirea de la ICCJ, ca nu a luat niciun leu spaga, desi in dosarul in care este cercetat anchetatorii sustin ca el primea 10-15 la suta din suma ceruta pentru atribuirea preferentiala de lucrari unor firme, suma care reprezenta "comision" de 10% din valoarea contractelor incheiate. Intrebat daca se asteapta ca procurorii sa il acuze de noi fapte de trafic de influenta si sa prezinte noi probe, Moisescu a spus ca daca anchetatorii aveau aceste probe, le aduceau. La ICCJ a fost si Andrei Chiliman, care a spus ca justitia trebuie lasata sa isi faca treaba.

In timpul judecarii contestatiei de la instanta suprema, la DNA Ploiesti a venit soacra lui Vlad Moisescu, Flavia Ciocodei, fiind citata ca martor, dupa ce procurorii ar fi gasit, in urma unei perchezitii facute la locuinta lui Moisescu, un document prin care Ciocodei ii imprumuta fiicei sale 670 de milioane de euro. La sediul DNA Ploiesti este audiat si deputatul Sebastian Ghita, care, potrivit unor surse judiciare, a fost citat pentru a i se aduce la cunostinta ca s-a extins urmarirea penala pe numele sau, pentru noi fapte de coruptie comise de cand acesta este parlamentar, dar si inaintea mandatului. Sursele citate au mai spus ca procurorii DNA Ploiesti i-au impus deputatului Sebastian Ghita, aflat sub control judiciar, interdictia de a-si exercita functia de parlamentar.

Vlad Moisescu si Ioana Costescu sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, iar Andrei Chiliman si Ion Brad, de constituirea a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta. Procurorii DNA Ploiesti au pus sechestru pana la concurenta sumei de trei miliarde de lei pe bunurile lui Andrei Chiliman si ale celorlalti trei inculpati. Vlad Moisescu declara luni, dupa ce a fost la DNA Ploiesti, ca in ceea ce-l priveste a fost instituit sechestru pe case, actiuni si conturi si ca va contesta masura asiguratorie.

In privinta documentului gasit de catre procurori la perchezitia domiciliara facuta la locuinta lui, Vlad Moisescu a spus ca acel document nu are nicio legatura cu Primaria Sectorului 1. Acesta a declarat ca suma de 670 de milioane de euro care apare in actul de imprumut dintre soacra si sotia sa nu este cea reala si ca in acel document este vorba despre "o eroare materiala de denominare" facuta de "cel care a intocmit actul". Andrei Chiliman declara atunci ca i-a fost pus sechestru "pe declaratia de avere". Primarul suspendat al Sectorului 1 a contestat decizia, dosarul urmand sa fie judecat vineri la ICCJ.

Procurorii DNA sustin ca Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infractional inca din 2004, din care au facut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman si Ion Brad, urmarind "comiterea unor fapte de coruptie care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10 si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica si pe parcursul derularii contractelor incheiate cu Primaria Sectorului 1". Banii primiti de la reprezentantii firmelor carora li se atribuiau preferential contractele ar fi fost impartiti, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu si Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenta de 15% ar fi fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite, se arata in documente ale anchetatorilor.

Grupul infractional ar fi obtinut de la reprezentantii firmelor Romair Consulting si Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termica a blocurilor de locuinte din Sectorul 1, dar si lucrari de asfaltare a unor strazi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentand un procent de 10% din platile facute de Primaria Sectorului 1, in baza contractelor incheiate, au precizat procurorii. Plata "comisionului" se facea foarte discret, de regula fiind acceptate doar predarile de bani in numerar, in locurile stabilite de catre Vlad Moisescu, printre care ar fi fost si sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Balcescu, banii fiind preluati direct de Moisescu, sustin anchetatorii. Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, in cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru incheierea contractului sa fie platita prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate catre B1 TV si Romania TV. "Aceasta protectie consta in faptul ca nu aparea nimic negativ despre ei in mass-media, iar daca in mod intamplator ar fi aparut ceva, acestia ar fi avut capacitatea sa opreasca, speculand relatia contractuala", arata anchetatorii.

De altfel, aceasta metoda era folosita in cazul mai multor firme care voiau sa incheie contracte cu Primaria Sectorului 1, astfel ca o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era data prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau incheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghita, in care functioneaza postul Romania TV. Chiliman si ceilalti trei inculpati sunt cercetati in dosarul in care sunt acuzati, printre altii, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma, tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Soacra lui Moisescu a venit la DNA Ploiesti, unde a fost citata ca martor

Soacra fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu, Flavia Ciocodei, a venit, miercuri, la DNA Ploiesti, unde a fost citata ca martor, dupa ce procurorii ar fi gasit, in urma unei perchezitii facute la locuinta lui Moisescu, un document prin care Ciocodei isi imprumuta fiica cu 670 de milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare, Flavia Ciocodei a fost citata ca martor in dosarul in care Vlad Moisescu este cercetat pentru trafic de influenta si constituire de grup infractional.

Citeste si:

    Sursa foto: Shutterstock / Volum de bani

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri