Fondurile europene pentru agro-pensiuni sunt disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala, submasura 6.4 „Sprijin pentru investitii in crearea si dezvoltarea de activitati non-agricole”, lansata de AFIR in data de 14 iulie a acestui an. Proiectele se pot depune pana in data de 30 Octombrie 2015.

Pentru infiintarea unei pensiuni agroturistice se pot obtine pana la 200.000 euro, cu o finantare nerambursabila de 90%.

Ce inseamna o pensiune agro-turistica?

Pensiunea agroturistica este o structura de primire turistica, cu o capacitate de cazare de pana la 8 camere, functionand in locuintele cetatenilor sau in cladire independenta, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitati gospodaresti sau mestesugaresti.

In cadrul pensiunilor agroturistice trebuie sa se desfasoare cel putin o activitate legata de agricultura: cresterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau sa se desfasoare o activitate mestesugareasca, cu un atelier de lucru, din care rezulta diferite articole de artizanat. Turistii pot beneficia de o masa preparata din produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producatori autorizati de pe plan local, iar gazdele se ocupa direct de primirea turistilor si de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care il petrec la pensiune.

Pentru a se obtine finantare nerambursabila proiectul trebuie sa respecte normele de clasificare prevazute in Ordinul nr. 65/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism, iar nivelul de confort si calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie sa atinga standardul de calitate de minimum o margareta.

Amplasarea pensiunii agroturistice trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000 mp, situat in zona rurala, in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau siguranta turistilor.

De asemenea, beneficiarul proiectului trebuie sa se angajeze ca va introduce agro-pensiunea in circuitul turistic, si sa respecte cerintele de mediu specifice investitiilor in perimetrul ariilor natural protejate.

Fonduri europene pentru agroturism: conditii de accesare

Compania trebuie sa se incadreze in categoria de micro sau intreprindere mica, sa isi desfasoare activitatea aferenta investitiei in spatiul rural, cu sediul social si punctele de lucru inregistrate in spatiul rural si sa poata asigura co-finantarea investitiei.
Astfel, o companie ce doreste sa aplice pentru un proiect pentru infiintarea unei agro-pensiuni, pentru a fi punctat la criteriile de selectie poate sa aplice in urmatoarele moduri:

1. In cazul in care aplica o firma existenta, ce desfasoara o activitate economica (non-agricola) in momentul depunerii proiectului, fara intrerupere cel putin 3 ani si cu profit operational pe ultimii 2 ani, va obtine 25 puncte, iar o firma cu activitate fara intrerupere cel putin 2 ani si cu profit operational in ultimul an, va obtine 15 puncte.

2. In plus fata de criteriul anterior (aplicantul desfasoara o activitate economica in momentul depunerii proiectului, fara intrerupere cel putin 3 ani si cu profit operational pe ultimii 2 ani, va obtine 25 puncte, iar cu intrerupere cel putin 2 ani si cu profit operational in ultimul an, va obtine 15 puncte), daca aplica o firma existenta ce desfasoara in principal o activitate in domeniul agricol si intentioneaza sa-si diversifice activitatea in sectorul non-agricol, aplicantul va primi suplimentar 15 puncte. Conditia este ca activitatea agricola sa fie realizata pe o perioada continua de cel putin 12 luni inainte de depunerea cererii de finantare si sa fie cu profit din exploatare pe ultimul an.

Un solicitant poate aplica cu o firma nou infiintata in anul depunerii proiectului, inaintea depunerii cererii de finantare, dar in acest caz nu va primi niciun punct pentru activitatea desfasurata.

In oricare dintre aceste 3 cazuri, solicitantul va primi din start 30 de puncte din 40 pentru sectorul prioritar cu potential de crestere – agroturism, iar daca proiectul va fi implementat intr-o comuna cu concentrare foarte mare de resurse turistice conform Listei Zonelor cu potential turistic ridicat, publicata pe site-ul AFIR, va mai primi pana la maxim 10 puncte suplimentare.

Proiectele ce prevad si o componenta de agrement ce se desfasoara intr-o zona cu destinatie ecoturistica vor primi 5 puncte si/sau intr-o zona cu arii natural protejate vor primi alte 5 puncte. In acest caz se vor verifica cele doua liste puse la dispozitie de catre AFIR, respectiv: Lista zonelor cu destinatii-ecoturistice si Lista ariilor natural protejate.

Cum se poate calcula punctajul pentru a evalua sansele obtinerii unei finantarii?

Un aplicant poate obtine un punctaj maxim pentru o agro-pensiune daca indeplineste urmatoarele conditii:

  • Solicitantul aplica cu o firma existenta, ce desfasoara activitate agricola de cel putin 12 luni (15 puncte) iar activitatea este fara intrerupere cel putin 3 ani si cu profit operational pe ultimii 2 ani (25 puncte).
  • Pentru sectorul prioritar cu potential de crestere – agroturism, va primi 30 puncte.
  • Proiectul se va implementa intr-o comuna cu concentrare foarte mare de resurse turistice, va primi 10 puncte;
  • Proiectul prevede si activitati de agrement ce se vor desfasura in zona cu destinatie ecoturistica (5 puncte) si in zona cu arie naturala protejata (5 puncte).

Pe calculul de mai sus, proiectul va obtine un total de 90 de puncte, fiind un punctaj foarte bun, ce poate asigura un confort aplicantului privind competitia in cadrul proiectelor ce vor fi depuse in cadrul acestei finantari.

Pragul minim de selectie a proiectelor este de 15 puncte si este pragul sub care nici un proiect nu poate intra la finantare.

Evaluarea proiectelor se vor realiza lunar pentru proiectele ce au un punctaj estimat (auto-evaluare/pre-scoring) mai mare sau egal cu pragul de calitate lunar impus de catre AFIR, mentionat in anuntul licitatiei anuale de proiecte si anume: luna iulie = 60 puncte, luna august = 45 puncte, luna septembrie = 30 puncte, luna octombrie = 15 puncte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri