"In baza art. 341 alin. 6 lit.a Cpp, respinge ca nefondata plangerea formulata de petentul Ciochina Ion impotriva ordonantei nr. 253/D/P/2012 din data de 09.01.2015 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala. In baza art. 275 alin. 2 Cpp, obliga petentul la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitiva", se arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti, scrie Mediafax.

Traian Basescu a declarat, la Curtea de Apel Bucuresti, dupa judecarea cererii de redeschidere a dosarului, ca si-a executat mandatul de sef al statului doar in baza deciziilor Curtii Constitutionale, atat cu privire la alegeri, cat si la referendum.
Fostul presedintele a spus ca, din punctul sau de vedere, nu a uzurpat calitati oficiale si nici nu a incalcat vreo decizie a Parlamentului, asa cum il acuza Ion Ciochina si Ioan Ghise, in conditiile in care, potrivit legislatiei, nu Parlamentul decide cand o persoana poate sa exercite un mandat de presedinte.

"Se intampla lucruri ce nu au nimic in comun cu Constitutia Romaniei si cu legea, este o reclamatie depusa initial de domnul Ghise si de domnul Ciochina pentru uzurpare de calitati oficiale si incalcarea Constitutiei. Eu am exercitat functia de presedinte al Romaniei numai in baza deciziilor Curtii Constitutionale. Cu toate acestea, domnul reclama ca nu am respectat hotararea de suspendare a Parlamentului, doar ca nu Parlamentul are rol de a stabili cand o persoana exercita functia de presedinte al Romaniei. Daca va aduceti aminte, dupa alegeri, Curtea Constitutionala valideaza alegerile, iar dupa referendum, Curtea Constitutionala valideaza sau invalideaza referendumul. Referendumul din vara lui 2012 a fost invalidat prin decizia Curtii Constitutionale si precizarea expresa de reluare a activitatii de catre presedinte", a mai spus Traian Basescu.

Citeste si:

Intrebat cum comenteaza plangerea de la Curtea de Apel Bucuresti a lui Ion Ciochina, fostul presedinte a spus: "Asta-i viata, democratia". Initial, dosarul a fost deschis de procurori in urma unei plangeri formulate de Ion Ciochina si de Ioan Ghise, care l-au acuzat pe fostul presedinte ca, dupa referendumul din 2012, si-a reluat ilegal mandatul. In urma cercetarii faptelor reclamate de cei doi, procurorii DIICOT au dispus, in ianuarie, neinceperea urmaririi penale.

Decizia a fost contestata de Ciochina la instanta, plangerea de neurmarire/ netrimitere in judecata fiind inregistrata in 10 iulie la Curtea de Apel Bucuresti. Ciochina a cerut judecatorilor sa anuleze rezolutia procurorilor si sa dispuna reinceperea urmaririi penale in acest dosar, pentru uzurpare de calitati oficiale.