Potrivit unui comunicat de presa transmis de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Timis, joi dimineata, au loc, sub coordonarea Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice si a procurorilor de la Parchetul Tribunalului Timis, 19 perchezitii in judetele Timis, Alba, Valcea si Mehedinti, la locuintele unor persoane banuite de evaziune fiscala si spalare de bani, precum si la sediile sociale ale firmelor administrate de acestea, scrie Mediafax.

"Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2013-2015, 12 persoane, in calitate de reprezentanti legali (asociati, administratori, imputerniciti) la patru societati comerciale cu sedii declarate in judetul Timis s-ar fi sustras de la indeplinirea obligatiilor fiscale. Cei in cauza ar fi inregistrat in contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise in baza unor operatiuni comerciale fictive, reprezentand cheltuieli cu achizitia si livrarea de materiale feroase si neferoase, pentru care au diminuat artificial impozitul pe profit", se arata in comunicat.

Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat depaseste un milion de euro. "Ulterior, prin intermediul societatilor controlate au fost supuse procesului de spalare a banilor toate aceste sume, prin diferite operatiuni sau tranzactii financiare. Astfel, cei in cauza ar fi facut depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate de catre persoane interpuse, in calitate de imputerniciti pe conturile bancare", mai arata sursa citata.

Citeste si:

De asemenea, sumele depuse ar fi fost rulate in conturile bancare ale societatilor, fiind astfel disimulata adevarata natura a provenientei si circulatiei banilor. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, perchezitii au loc si la locuinta din Timisoara a adjunctului sefului Inspectiei Fiscale din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Timis, Vasile Hurduzeu.

Sursele citate au precizat ca ancheta nu il vizeaza pe Vasile Hurduzeu, ci pe fiica acestuia, care este contabila la cel putin una dintre firmele unde au loc descinderi. De asemenea, surse din randul anchetatorilor au spus ca la Timisoara au loc perchezitii si la palatul clanului de romi Novacovici, iar in Mehedinti, la Strehaia, au loc perchezitii la palatal clanului de romi Mihai.

Conform acelorasi surse, membrii celor doua familii sunt actionari la patru societati comerciale care au emis facturi fiscale sub acoperire marind valoarea cheltuielilor si reducand astfel baza impozabila. Sursele citate au mai aratat ca cele doua familii se foloseau de alte persoane pentru a scoate banii din banci. De altfel, la una din perchezitii, din localitatea Giroc, judetul Timis, aflata la marginea Timisoarei, au fost gasite mai multe persoane care le-au spus politistilor ca locuiesc "in gazda".

Sursa foto: Mediafax Foto