Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost retinut joi si a ajuns la Centrul National Anticoruptie (CNA), la scurt timp dupa ce Legislativul a decis ridicarea imunitatii sale parlamentare, in urma acuzatiei de implicare in fraudele de la Banca de Economii, relateaza site-ul Moldova.org, citat de Mediafax.

Deputatul Vlad Filat a fost ridicat de la sediul Parlamentului si escortat la sediul CNA, de ofiterii institutiei, cu un automobil Skoda. Liderul prorus al Partidului Nostru (PN), Renato Usatii, si sustinatorii sai il asteptau in jurul Parlamentului, insa acesta a reusit sa plece neobservat. Potrivit lui Usatii, Filat este retinut pentru 72 ore.

Parlamentul moldovean a votat joi pentru ridicarea imunitatii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, acuzat de implicare in fraudele de la Banca de Economii (BEM). Pentru ridicarea imunitatii deputatului Vlad Filat au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunitatii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, pentru ca acesta sa poata fi anchetat, fiind acuzat de implicare directa in fraudele de la Banca de Economii (BEM).

"Vin cu o solicitare care nu a mai fost in istoria Republicii Moldova, privind punerea in invinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat in comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crima deosebit de grava, fiind implicat si in distrugerea probelor", a spus Corneliu Gurin.

Citeste si:
Kaufland deschide primele doua magazine in Republica Moldova
Kaufland deschide primele...

Totodata, liderul PLDM este invinuit ca in perioada in care a indeplinit functia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizarii, exercitand functia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a inceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific in Federatia Rusa, dar si pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri si mijloace banesti in valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina functionarii publici din Guvern, dar si din alte structuri de stat, sa ia decizii si sa adopte acte normative necesare asigurarii emisiei suplimentare de actiuni de la BEM, fara participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de actiuni a statului pana la 33,3%, plus o actiune si preluarea controlului asupra BEM de catre Ilan Shor.

"Tinand cont de gravitatea faptelor cercetate, exista banuiala rezonabila ca Vladimir Filat, facand uz de imunitatea parlamentara detinuta, va intreprinde actiuni de impiedicare a procesului de administrare a probelor prin influentarea martorilor, distrugerea sau tainuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-vointa de a se prezenta organului de urmarire penala", se mentioneaza in sesizare.

Perchezitii la sediul central al PLDM si la domiciliul lui Vlad Filat

De asemenea, procurorii Centrului National Anticoruptie din Republica Moldova au descins, joi seara, la sediul central al Partidului Liberal-Democrat (PLDM) si la domiciliul fostului premier Vlad Filat, unde au efectuat perchezitii.
Valeriu Strelet, premierul Republicii Moldova, a exprimat joi seara convingerea ca Vlad Filat, retinut intr-o ancheta de frauda, va reusi sa isi demonstreze nevinovatia, sugerand ca exista riscul sa fie investigat si el.

Citeste si:
Baza de date impotriva fraudelor cu asigurari CASCO
BAAR va crea o baza de date...

Vlad Filat a declarat in Parlament ca institutiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generala si Centrul Anticoruptie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El a renuntat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care va fi preluata de premierul Valeriu Strelet.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
S-a lansat primul traseu turistic Romania - Moldova