Vlad Filat, retinut intr-o ampla ancheta anticoruptie, este acuzat de frauda bancara in forma agravata si luare de mita, liderul liberal-democrat, un promotor al apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana, denuntand o tentativa de orientare a tarii spre Rusia, in contextul unor manifestatii proruse.

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost retinut joi seara, in baza unui mandat emis de Centrul National moldovean Anticoruptie (CNA), la scurt timp dupa ce Parlamentul de la Chisinau a decis suspendarea imunitatii sale juridice. Deputatul Vlad Filat a fost ridicat de la sediul Parlamentului, unde aveau loc proteste organizate de liderul prorus al Partidului Nostru (PN), Renato Usatii.

Parlamentul moldovean a votat joi pentru suspendarea imunitatii parlamentare a deputatului Vlad Filat, liderul formatiunii de centru-dreapta Partidul Liberal-Democrat (PLDM, aflat la guvernare). In favoarea suspendarii imunitatii juridice a deputatului Vlad Filat au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.

Acuzatii privind fraude bancare si luare de mita

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunitatii fostului premier argumentand ca Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directa in fraudele de la Banca de Economii (BEM). "Vin cu o solicitare care nu a mai fost in istoria Republicii Moldova, privind punerea sub invinuire a deputatului PLDM Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat in comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o infractiune deosebit de grava, fiind implicat si in distrugerea probelor", a spus Corneliu Gurin.

In alt dosar, liderul PLDM este acuzat ca, in perioada in care a indeplinit functia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizarii, exercitand functia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a inceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific in Rusia si pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri si bani in valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina functionari guvernamentali sa ia decizii necesare asigurarii emiterii suplimentare de actiuni la BEM, fara participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participatiei statului pana la 33,3% si preluarea controlului asupra BEM de catre Ilan Shor.

"Tinand cont de gravitatea faptelor cercetate, exista banuiala rezonabila ca Vladimir Filat, facand uz de imunitatea parlamentara detinuta, va intreprinde actiuni de impiedicare a procesului de administrare a probelor prin influentarea martorilor, distrugerea sau tainuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-vointa de a se prezenta organului de urmarire penala", mentioneaza sesizarea.

Vlad Filat denunta acapararea statului si orientarea spre Rusia

La randul sau, Vlad Filat a declarat in Parlament ca institutiile statului sunt acaparate, subliniind ca Procuratura Generala si Centrul Anticoruptie ar fi controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Vlad Filat a renuntat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care va fi preluata de premierul Valeriu Strelet.

"Am fost pregatit pentru un asemenea scenariu. De mai mult timp se vorbea prin oras cum se pregateste si cum se va veni intr-o maniera triumfalista, pe de o parte cu Usatii in fata Parlamentului si pe de alta parte cu acest discurs al procurorului general privind suspendarea imunitatii mele de deputat. Acest show a fost prea scump si mult timp pregatit. Este adevarat pe parcursul activitatii mele am facut foarte multe greseli. Imi asum responsabilitatea pentru ele", a declarat Vlad Filat.

"Sistemul din Republica Moldova este unul putred din simplu motiv ca este controlat de o singura persoana. Aceasta persoana nu este altcineva decat Plahotniuc care incearca prin farse, fortandu-l pe acest Shor sa semneze o dispozitie, sa se eschiveze de la responsabilitate. Oamenii vor ca cei vinovati sa plateasca. Dar oamenii au nevoie de o tara. O tara in care institutiile functioneaza legal si nu in interesul unei singure persoane. Sunt grave probleme in sistemul bancar, in sectorul energetic. Si aici sunt nevoit sa accept ca institutiile statului sunt acaparate", a adaugat el.

"Spuneam in debutul sedintei de azi, ca replica lui Vladimir Voronin, care este si el folosit de Plahotniuc cand este nevoie, ca eu nu am nevoie de imunitate parlamentara. Se va face procedura respectiva. Mesajul meu catre colegii din comisie a fost sa se voteze pentru ridicarea imunitatii ca sa nu se creada ca doresc sa ma eschivez. Sper ca procesul va fi echitabil si ca voi putea sa-mi demonstrez nevinovatia. Sper ca jertfa care este adusa pe altar va provoca destramarea acestui sistem odios care duce la putrefactie tara in care traim", a adaugat liderul PLDM.

"Ma adresez celor care-l servesc pe Plahotniuc: Centrul National Anticoruptie, Procuratura, presa: pentru mine lucrul acesta conteaza mult, dar mai putin pentru fiecare dintre voi - atat timp cat Plahotniuc va mai fi prezent in viata publica, tara asta nu are viitor. Spun lucrul acesta nu din razbunare, dar in cunostinta de cauza", a adaugat Vlad Filat.

Liderul PLDM nu exclude posibilitatea ca Plahotniuc sa aiba o intelegere cu presedintele formatiunii proruse Partidul Nostru, Renato Usatii, si cu liderul comunist Vladimir Voronin privind generarea alegerilor anticipate, prin care sa se urmareasca deturnarea parcursului european al Republicii Moldova. "Nu exclud ca, impreuna cu rusii, el o sa organizeze alegeri si dupa alegeri poate sa schimbe si parcursul tarii, pentru ca el in Europa nu are cum sa supravietuiasca", a conchis Filat, care la finalul discursului si-a cerut iertare de la intregul popor al Republicii Moldova.

Valeriu Strelet il apara pe Vlad Filat

Valeriu Strelet, premierul Republicii Moldova, a exprimat convingerea ca Vlad Filat va reusi sa isi demonstreze nevinovatia, sugerand ca exista riscul sa fie investigat si el. "Fortele de stanga anuntasera de ceva timp ca urma sa se intample ceva... A aparut procurorul general. Acest spectacol este prea cusut cu ata alba. Am convingerea ca Vlad Filat este o persoanlitate puternica si se va apara. Cred ca va reusi sa-si demonstreze nevinovatia. Sunt sigur ca beneficiarul principal va merge linistit acasa. Aici este marea mea nedumerire. Stiu despre dosare care au fost deschise urgent si despre unele care stau si se prafuiesc. Sunt sigur ca in viitorul apropiat aceste subiecte vor fi scoase la vedere. Sunt personal preocupat de probleme curente. Si anume aprobarea bugetului de stat, sustinerea oamenilor care au nevoie de ajutor, avansarea pe calea integrarii europene. Vine iarna si in asemenea conditii functionarea impecabila a Guvernului e necesara", a declarat Valeriu Strelet.

De altfel, Valeriu Strelet a initiat procedura pentru demiterea lui Viorel Chetraru, seful Centrului National moldovean Anticoruptie (CNA). Strelet a anuntat ca a initiat demersurile la presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. "Asa cum am anuntat anterior, vor mai continua o serie de actiuni in contextul unei guvernari eficiente in R.Moldova. Azi am trimis un astfel de demers presedintelui. Acest demers este formulat in temeiul Articolul 8 al Legii cu privire la CNA si consta in initierea procedurii de demisie a directorului CNA. Este prerogativa premierului si ramane la discretia presedintelui.

In capul listei de motive este invocat faptul ca, indiferent de statistica triumfalista prezentata de domnul Chetraru si de faptul ca ar fi existat anumite ingerinte, cu toate ca nu i-am dat niciodata indicatii, indicele de perceptie a coruptiei este in crestere", a declarat Strelet. Seful Guvernului a precizat ca un element important vizeaza si dosarul Bancii de Economii. "Principalul invinuit continua sa se afle in libertate. Chiar daca acest invinuit a facut acest autodenunt. Reiesind din aceste considerente, am solicitat presedintelui sa initieze procedura de demitere a directorului CNA. Sper sa i se dea curs, in contextul in care in cadrul mesei rotunde de miercuri una din cerintele participantilor a fost demisia directorului CNA", a adaugat premierul.

Vlad Filat - eforturi pentru apropierea de Uniunea Europeana

Cat a fost premier al Republicii Moldova, in perioada septembrie 2009 – martie 2013, Vlad Filat a avut, in materie de politica externa, actiuni intense pentru apropierea tarii de Uniunea Europeana. In iunie 2014, Guvernul Republicii Moldova a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeana. In decembrie 2013, Vlad Filat a fost decorat cu "Ordinul Republicii" de catre presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, "in semn de inalta apreciere a meritelor deosebite in promovarea valorilor democratice si pentru contributia substantiala la aprofundarea dialogului dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana (...)".

In noiembrie 2014, Vlad Filat a fost decorat de presedintele Romaniei Traian Basescu cu Ordinul National "Serviciul Credincios - in grad de Mare Cruce", "in semn de inalta apreciere a intregii activitati puse in slujba dezvoltarii, pe multiple planuri, a relatiilor dintre R.Moldova si Romania, pentru abnegatia cu care a promovat valorile democratiei si parcursul european al Republicii Moldova". Vlad Filat a fost decorat si de presedintele georgian Mihail Saakasvili, in noiembrie 2013, cu una din cele mai inalte distinctii de stat din Georgia - Ordinul de Excelenta.

Suspiciuni despre afaceri ale lui Vlad Filat in Romania

In iulie 2015, presa din R.Moldova a relatat ca nepotul si cumnatul lui Vlad Filat - Vladimir R. (27 de ani) si tatal acestuia, Ion R. - ar fi primit, printr-o firma cu sediul in Iasi, un milion de euro provenind de la Banca de Economii din R.Moldova (BEM). In cadrul anchetei, cei doi suspecti au fost in arest preventiv in Republica Moldova.

Cine este Vladimir Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc, membru al Partidului Democrat (PDM), este un politician si om de afaceri din Republica Moldova. In perioada decembrie 2010 - februarie 2013, Plahotniuc a detinut functia de prim-vicepresedinte al Parlamentului Republicii Moldova. De asemenea, a avut doua mandate de parlamentar, in intervalul decembrie 2010 - octombrie 2013 si decembrie 2014 – 30 iulie 2015. In varsta de 49 de ani, Plahotniuc este considerat unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Republica Moldova, fiind numit "oligarh" si avand activitati in domeniile petrolier, imobiliar, financiar-bancar, hotelier si mediatic.

Vladimir Plahotniuc a fost presedinte al Victoriabank si vicepresedinte al Petrom Moldova, averea sa fiind estimata de presa la circa 300 de milioane de dolari. Pe 5 octombrie, protestatarii de la Chisinau au mers la sediul firmelor lui Plahotniuc - Global Buisness Center -, scandand sloganuri care fac referire la presupuse fraude ale omului de afaceri.

Acuzat in cazul fraudei de la BEM, Plahotniuc a anuntat vineri ca se retrage din PDM. "Avand in vedere necesitatea ca ancheta in cazul BEM sa fie in afara oricaror suspiciuni legate de eventuale influente externe institutiilor de drept, dar avand in vedere si acuzatiile care mi se aduc, chiar daca nu au fost niciodata probate si sunt nefondate, consider ca este oportun sa ma autosuspend din functia de primvicepresedinte al Partidului Democrat din Moldova. De asemenea, ma autosuspend din calitatea de membru de partid, pana la clarificarea anchetei in cazul BEM", a transmis el pe Facebook.

Cine este Ilan Shor, denuntatorul lui Vlad Filat.

In varsta de doar 28 de ani, Ilan Shor, nascut in Israel, este un om de afaceri milionar din Republica Moldova si primar al orasului Orhei. Ilan Shor este proprietarul companiei Dufremol si al clubului de fotbal FC Milsami Orhei. In 2014, a devenit presedintele Consiliului de administratie al Bancii de Economii din Moldova, apoi membru in conducerea Aeroportului International Chisinau. Shor detine doua posturi tv - Euro TV si Alt TV.

In urma cu cateva luni, Ilan Shor a fost audiat de procurorii Centrului National Anticoruptie in cazul devalizarii Bancii de Economii si Bancii Sociale. Tanarul om de afaceri este suspectat ca ar fi semnat un contract prin care ar fi transferat zece miliarde de lei moldovenesti de la Banca de Economii (BEM) la Banca Sociala, dupa care banii ar fi disparut.

Intr-un interviu acordat BBC, Ilan Shor a negat orice responsabilitate pentru criza financiara din Republica Moldova, explicand ca totul a fost generat de credite neperformante. In baza declaratiilor facute de Ilan Shor in fata procurorilor anticoruptie, liderul liberal-democrat Vlad Filat a fost acuzat de corupere pasiva si trafic de influenta.

Evolutiile politice de la Chisinau reflecta polarizarea societatii

Retinerea lui Vlad Filat intervine in contextul mitingurilor care au loc la Chisinau. Platforma Civica Demnitate si Adevar, formata din reprezentanti ai societatii civile, jurnalisti si activisti proeuropeni, organizeaza de cateva saptamani manifestatii in Chisinau. Protestatarii ii acuza pe actualii lideri politici ca se fac vinovati de furtul unui miliard de dolari din bancile moldovene si de afectarea parcursului proeuropean al tarii.

Platforma Demnitate si Adevar, lansata de Oazu Nantoi, Andrei Nastase, Igor Botan, Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Mihai Manole, Olesea Stamate, Mariana Kalughin, Cornelia Cozonac, Angela Arama, Alexandru Cozer, Vasile Zgardan, Vasile Nastase si Dinu Plingau, s-a desolidarizat recent de fortele politice ale opozitiei de stanga si extrema-stanga, care organizeaza proteste paralele. "Ne desolidarizam de acele elemente ale societatii care urmaresc cu totul alte scopuri", declara in septembrie Andrei Nastase, unul din liderii miscarii.

Precizarile au fost facute in contextul in care la Chisinau sunt si proteste ale formatiunilor proruse - Partidul Socialistilor, condus de Igor Dodon, si Partidul Nostru, condus de primarul din Balti, Renato Usatii. Ei cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Strelet, a presedintelui Nicolae Timofti si alegeri parlamentare anticipate. Guvernul de la Chisinau este sustinut in Parlament de Alianta pentru Integrare Europeana - formata din Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal din Republica Moldova.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri