Adriean Videanu si Ilie Sarbu, audiati la DNA in dosarul lui Ioan Niculae

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu si Ilie Sarbu s-au prezentat, luni, la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiati in dosarul in care este cercetat Ioan Niculae pentru instigare la evaziune fiscala si cumparare de influenta.

Potrivit unor surse judiciare, fostul ministru al Economiei Adrian Videanu si fostul senator Ilie Sarbu au fost citati de DNA pentru a fi audiati in calitate de martor in doarul in care sunt cercetati Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, si Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila pentru infractiuni de coruptie, scrie Mediafax.

''Am venit in calitate de martor, intr-un dosar de care nu stiu nimic'', a declarat Adrian Videanu, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). In acelasi dosar a fost audiat, luni, in calitate de martor si Claudiu Constantin Stafie, fost secretar de stat in Ministerul Economiei. Acesta a refuzat sa faca orice declaratie la iesirea din sediul DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ii cerceteaza pe Ioan Niculae, pentru cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani, iar pe Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila, pentru trafic de influenta.

Printre acuzatiile care i se aduc lui Niculae se numara si cea ca, in prima parte a anului 2009, ar fi incercat sa corupa o serie de functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului Interagro.

Citeste si:
Videanu a primit aprobarea sa construiasca un cartier in Bucuresti
Primaria Capitalei i-a dat...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

"Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de „lobby” sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subventionare”. Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat", mai sustin anchetatorii.

Astfel, Niculae i-ar fi promis lui Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii hotararii de Guvern.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri