Comisia de cod electoral a finalizat, marti, raportul la proiectul legii votului prin corespondenta, acesta urmand sa intre miercuri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor. Raportul a fost adoptat de comisie cu 14 voturi "pentru" si unul impotriva, care a apartinut reprezentantului UDMR Marton Arpad, scrie Mediafax.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea ca votul prin corespondenta se aplica si pentru alegerile prezidentiale si europarlamentare, dar reprezetantii PSD au propus ca acest vot sa fie doar pentru alegerile parlamentare, in timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot sa fie vlabil doar pentru scrutinul prezidential.

Presedintele Comisiei Gabriel Vlase (PSD) a propus ca votul prin corepondenta sa fie aplicat doar pentru parlamentare, pe motiv ca pana la alegerile prezidentiale si europarlamentare mai este timp.

"Pentru prezindentiale sunt niste particularitati si mai avem pana in 2019, este un proiect pilot, pana atunci vedem ce se intampla. Nu este ca nu vrem sa facem, dar am considerat ca vrem sa vedem ce se intampla in toamna lui 2016, cand votul prin corespondenta va fi aplicat la parlamentare", a explicat Vlase, eliminarea din proiectul votului prin corespondenta a aplicarii lui in alegerile prezidentiale si europarlamentare, ramanand doar pentru alegerile parlamentare.

Citeste si:

Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, si eliminarea din proiect a posibilitatii inscrierii online in registrul electoral pentru votul prin corespondenta, deputatul PNL Mihai Voicu criticand eliminarea si aratand ca „inregistrarea online este marele hatar, este esenta proiectului”.

Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, ca va fi interzisa divulgarea secretului votului sub sanctiunea legii penale si ca exercitarea votului prin corespodenta este personala, iar exercitarea votului prin corespondenta in numele altei persoane va fi interzisa sub sanctiunea legii penale.

Saptamana trecuta, liderul UDMR Kelemen Hunor a anuntat ca intentioneaza sa atace legea votului prin corespondenta la Curtea Constitutionala si ca va discuta inclusiv cu formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu in acest sens, avand in vedere ca partidul nu are suficiente semnaturi pentru a depune contestatia.

UDMR a acuzat ca forma adoptata de Senat nu garanteaza secretul votului prevazut de Constitutie. In acelasi timp, Kelemen Hunor a precizat ca daca amendamentul UDMR privind aplicarea votului prin corespondenta doar la alegerile prezidentiale va fi acceptat, Uniunea nu va mai ataca legea la CCR. "Votul prin corespondenta la alegerile prezidentiale si sa ramana asa cum este la alegerile parlamentare este corect si atunci nici contestatia nu are argument", a sustinut Kelemen Hunor.