”Guvernanti, preveniti un dezastru la legislative! Este evident ca legea votului prin corespondenta va fi un mare esec. Romanii din strainatate nu se inscriu pe listele electorale”, scrie Basescu pe pagina sa de Facebook, potrivit News.ro.

El spune ca a discutat cu multi dintre cei care lucreaza in strainatate, iar explicatia lor este simpla: pe de o parte, neincrederea in sistemul propus, iar, pe de alta parte, teama ca, declarandu-si datele de rezidenta, la un moment dat, s-ar putea trezi cu cine stie ce taxe pe venit din partea statului roman. In plus, sunt destui care lucreaza la negru, dar asta nu le poate lua dreptul la vot.

”In concluzie, sistemul nu va functiona, iar responsabilitatea politica se va sparge in capul celor care au promis votul prin corespondenta”, avertizeaza Traian Basescu.

In opinia sa, ”solutia pentru a preveni un dezastru previzibil este cea clasica, si anume stabilirea a circa 1500 - 2000 de sectii de votare”. El spune ca la MAE exista informatia legata de toate comunitatile romanesti din UE, iar, la nevoie, printr-o simpla corespondenta cu celelalte state membre, informatia poate fi adusa la zi.

Citeste si:

”Pentru a nu crea controverse, si legea votului prin corespondenta trebuie sa ramana in vigoare, dandu-se sansa optiunii modalitatii de vot, iar Autoritatea Electorala Permanenta sa verifice eventualul vot dublu, dat prin ambele sisteme. Altfel, pe buna dreptate, romanii din diaspora vor considera ca Statul Roman le-a ingradit dreptul la vot”, mai scrie Basescu.

Traian Basescu subliniaza ca ”repetarea dezastrului democratic si mediatic din 2014 trebuie prevenit”, iar ”masurile trebuie luate repede”. Premierul Dacian Ciolos a declarat, miercuri, la inceputul sedintei de guvern, ca este ingrijorat de faptul ca sunt extrem de putine persoane inscrise in Registrul Electoral si in legatura cu modul in care, in acest context, vor putea fi create conditiile pentru ca sa voteze cat mai multi oameni care nu se afla in tara la alegerile legislative.

Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat ca, pana luni, 3.090 de cetateni romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate s-au inscris in Registrul Electoral, dintre care 2.371 au optat pentru votul prin corespondenta, iar 719 pentru votul in sectiile de votare.

”AEP face apel la cetatenii romani din afara granitelor tarii sa se adreseze misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in vederea depunerii documentelor necesare inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta sau la o sectie de votare din apropierea locuintei. De asemenea, Autoritatea recomanda alegatorilor romani din strainatate sa se informeze la Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare in afara tarii”, transmite Autoritatea Electorala Permanenta.

Sursa foto: AGERPRES FOTO