"Mentionam faptul ca, din cele 11,24 miliarde lei colectati in plus fata de anul trecut, veniturile suplimentare colectate din TVA sunt de 5,05 miliarde lei. Ceea ce reprezinta o crestere cu 11,8% indice nominal, cu mult peste cresterea economica din primele 10 luni. Diferenta rezultata dupa eliminarea impactului cresterii economice este rezultatul direct al combaterii evaziunii fiscale", se arata intr-un comunicat al ANAF, scrie Mediafax.

La bugetul de stat s-au incasat aproape 116,84 miliarde lei, cu 11,33% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii generale a volumului obligatiilor fiscale declarate cu 4,3%.

Impozitul pe profit a adus incasari de 13,05 miliarde lei, in urcare cu 11,2%, pe fondul cresterii de viramente inregistrate de la agentii economici cu 9,3% si a impozitului virat de bancile comerciale cu 89,5%. Totodata, la cresterea incasarilor a contribuit intensificarea inspectiilor fiscale la contribuabili identificati cu risc fiscal asociat preturilor de transfer, selectati in baza analizei de risc.

Fiscul a obtinut venituri din impozitul pe venit de circa 21,64 miliarde lei, cu 13,19% mai mari, datorita cresterii nivelului salariului minim, intensificarii controalelor privind combaterea subdeclararii impozitului pe venit si a contributiilor sociale si cresterii gradului de colaborare cu Inspectia Muncii.

Citeste si:

Incasarile din TVA au fost de aproximativ 47,92 miliarde lei, majorate cu 11,8%, in conditiile reducerii cotei TVA la alimente si bauturi nealcoolice de la 1 iunie. In domeniul accizelor, inclusiv taxa pe viciu, veniturile colectate au urcat cu 8%, la 21,45 miliarde lei.

La bugetul fondului national unic pentru asigurari de sanatate s-a inregistrat o majorare a incasarilor cu 13%, la 17,38 miliarde lei.

Bugetul asigurarilor sociale de stat a consemnat, in schimb, o scadere cu 8,59%, la 29,7 miliarde lei. Incasarile sunt influentate negativ de reducerea cu cinci puncte procentuale a contributiei datorate de angajator si de cresterea volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii in urma majorarii cotei de contributie la 5%.

Sursa foto: Mediafax Foto