Veniturile incasate de ANAF in primele zece luni s-au ridicat la 165,32 miliarde lei, in crestere cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1,2% peste programul de incasari rectificat, incasarile suplimentare din TVA reprezentand 5 miliarde lei din cele 11,2 miliarde lei in total.

"Mentionam faptul ca, din cele 11,24 miliarde lei colectati in plus fata de anul trecut, veniturile suplimentare colectate din TVA sunt de 5,05 miliarde lei. Ceea ce reprezinta o crestere cu 11,8% indice nominal, cu mult peste cresterea economica din primele 10 luni. Diferenta rezultata dupa eliminarea impactului cresterii economice este rezultatul direct al combaterii evaziunii fiscale", se arata intr-un comunicat al ANAF, scrie Mediafax.

La bugetul de stat s-au incasat aproape 116,84 miliarde lei, cu 11,33% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii generale a volumului obligatiilor fiscale declarate cu 4,3%.

Impozitul pe profit a adus incasari de 13,05 miliarde lei, in urcare cu 11,2%, pe fondul cresterii de viramente inregistrate de la agentii economici cu 9,3% si a impozitului virat de bancile comerciale cu 89,5%. Totodata, la cresterea incasarilor a contribuit intensificarea inspectiilor fiscale la contribuabili identificati cu risc fiscal asociat preturilor de transfer, selectati in baza analizei de risc.

Fiscul a obtinut venituri din impozitul pe venit de circa 21,64 miliarde lei, cu 13,19% mai mari, datorita cresterii nivelului salariului minim, intensificarii controalelor privind combaterea subdeclararii impozitului pe venit si a contributiilor sociale si cresterii gradului de colaborare cu Inspectia Muncii.

Incasarile din TVA au fost de aproximativ 47,92 miliarde lei, majorate cu 11,8%, in conditiile reducerii cotei TVA la alimente si bauturi nealcoolice de la 1 iunie. In domeniul accizelor, inclusiv taxa pe viciu, veniturile colectate au urcat cu 8%, la 21,45 miliarde lei.

La bugetul fondului national unic pentru asigurari de sanatate s-a inregistrat o majorare a incasarilor cu 13%, la 17,38 miliarde lei.

Bugetul asigurarilor sociale de stat a consemnat, in schimb, o scadere cu 8,59%, la 29,7 miliarde lei. Incasarile sunt influentate negativ de reducerea cu cinci puncte procentuale a contributiei datorate de angajator si de cresterea volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii in urma majorarii cotei de contributie la 5%.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri