Judecatoarea Geanina Terceanu ar fi primit o transa de 10.000 de euro din mita luata pentru a da o solutie de achitare in dosarul Transferurilor in timpul unui meci disputat pe Stadionul Ghencea din Capitala, iar alti 10.000 de euro, la locuinta fratilor Becali, potrivit DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au retinut-o, joi, pe Geanina Terceanu, judecator la Tribunalul Bucuresti, pentru luare de mita si au pus in miscare actiunea penala fata de Ioan si Victor Becali, impresari sportivi la data faptei, pentru dare de mita. Geanina Terceanu, Ioan si Victor Becali au fost dusi, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, care va decide daca admite propunerea procurorilor de arestare preventiva a celor trei, pentru 30 de zile.
Potrivit referatului cu propunere de arestare, pentru a pronunta solutia de achitare in dosarul Transferurilor, judecatoarea de la Tribunalul Bucuresti a primit de la inculpatii Ioan si Victor Becali si de la suspectul Cristian Borcea, in mai multe transe, suma totala de 220.000 de euro, incepand din aprilie 2009 si pana in mai 2012, potrivit Mediafax.

Anchetatorii sustin ca, in aprilie 2009, judecatoarea Geanina Terceanu ar fi primit direct de la Ioan Becali 10.000 de euro intr-un birou din incinta Stadionului Ghencea din Capitala. "Dupa o saptamana sau doua, am aranjat o intalnire intre Becali Ioan si judecatoarea Terceanu Geanina, la stadionul din Ghencea, la un meci de fotbal, disputat - cred ca - intre Steaua si Gloria Bistrita. (.....) Aici, am ocazionat intalnirea intre Becali Ioan si judecatoarea Terceanu Geanina. Astfel, am stat impreuna cu judecatoarea la loja, dupa care am fost sunat de catre Becali Ioan si mi-a cerut sa o conduc pe aceasta intr-un birou de la tribuna oficiala. Am condus-o pe judecatoare la acest birou, imprejurare in care, de fata cu mine, au inceput discutiile intre Becali Ioan si aceasta", se arata in declaratia data in fata procurorilor de o persoana care ar fi intermediat mita intre fratii Becali si judecatoarea de la Tribunalul Bucuresti.

Judecatoarea de la Tribunalul Bucuresti i-ar fi cerut intermediarului sa tina banii la el pana pleaca de la Stadionul Ghencea. "La sfarsitul acestei discutii, Becali Ioan i-a intins un plic cu 10.000 euro judecatoarei, iar aceasta mi-a zis mie sa ii iau eu pana iesim din stadion, motiv pentru care i-am luat de fata cu cei doi. Dupa ce am luat plicul cu bani, la indicatiile judecatoarei, am plecat impreuna de la meci, eu avand asupra mea cei 10.000 euro. Imediat ce am ajuns la masina mea, i-am inmanat acesteia plicul cu bani, ocazie cu care aceasta s-a uitat in plic si mi-a zis ca sunt 10.000 euro", le-a mai spus intermediarul anchetatorilor.

Conform procurorilor DNA, magistratul ar fi primit alti 10.000 de euro, in mai 2009, de la Victor Becali, in prezenta lui Ioan Becali, la locuinta acestora din Pipera, judetul Ilfov. "Cand am ajuns impreuna cu judecatoarea Terceanu Geanina la locuinta acestora din Pipera, aici am gasit atat pe Becali Ioan, cat si Becali Victor. (.....) La locuinta acestora, fratii Becali au inceput sa discute cu judecatoarea, spunandu-i ca vor sa fie achitati in dosarul pe care aceasta il judeca, aspect cu care ea a fost de acord. Tot in cadrul acestei discutii, Becali Victor s-a exprimat fata de aceasta, spunandu-i ca dupa finalizarea favorabila a dosarului urma sa „fie foarte generosi” cu aceasta. La un moment dat, eu i-am spus lui Becali Ioan ca aceasta vrea suma de 70.000 euro. Becali Ioan si Becali Victor mi-au spus ca nu aveau pregatiti atatia bani, ci doar 10.000 euro, urmand ca a doua zi sa imi dea diferenta", le-a precizat martorul procurorilor.

Tot in mai 2009, Geanina Terceanu ar mai fi primit alti 40.000 de euro, prin intermediari, de la fratii Becali. "I-am dat acesteia cei 40.000 euro prin geamul deschis al masinii, spunandu-mi ca se grabeste. I-am spus totodata ca in plic sunt 40.000 euro, iar aceasta a ramas un pic surprinsa intrucat se astepta la mai mult", se mai mentioneaza in declaratia intermediarului.

Procurorii DNA sustin ca Geanina Terceanu ar fi folosit banii luati de la Ioan si Victor Becali, pana in mai 2009, pentru cumpararea unei locuinte. In anul 2012, anterior pronuntarii hotararii de achitare in dosarul Transferurilor, magistratul de la Tribunalul Bucuresti ar mai fi primit de la fratii Becali, prin intermediari, 105.000 de euro. Suma de bani ar fi fost lasata de Geanina Terceanu la locuinta surorii sale. "Din aceasta suma, la perchezitia domiciliara efectuata la data de 19 noiembrie 2015 a fost gasita cea mai mare parte a sumei, anume suma de 96.000 de euro, in bancnote a cate 500 de euro. Membru familiei la care judecatoarea a lasat banii din mita a aratat ca acesti bani ii are de la sora sa Terceanu Geanina, care i-a cerut sa ii pastreze", se arata in referatul cu propunere de arestare preventiva.

Conform documentului citat, in aprilie-mai 2012, Geanina Terceanu ar mai fi primit de la Ioan si Victor Becali 45.000 de euro, suma data tot prin intermediul altor persoane, in doua transe. De asemenea, alti 10.000 de euro i-ar fi fost dati magistratului de Cristian Borcea. "Stiu de la judecatoarea Terceanu Geanina ca, inainte de pronuntarea hotararii in dosarul „Transferurilor”, Borcea Cristian l-a trimis pe (.....) , sa-i dea acesteia suma de 10.000 euro, in acelasi scop, mentionat mai sus, lucru care s-a si intamplat, din spusele acesteia. De asemenea, stiu ca din cei 60.000 euro dati de familia Becali prin intermediul meu judecatoarei, aceasta si-a achizitionat un apartament in zona Vacaresti-Tineretului, in apropierea Mall-ului Sun Plaza, cu suma de aproximativ 70.000 euro", le-a mai spus unul dintre intermediarii mitei achetatorilor.

Magistratul Tribunalului Bucurest a fost adusa joi la sediul DNA pentru a da declaratii in acest dosar, iar ulerior a fost retinut de procurorii anticoruptie. Totodata, la sediul DNA, au fost audiati, joi seara, Cristi Borcea si fratii Ioan si Victor Becali. Acestia au fost adusi din Arestul Politiei, unde au fost transferati, miercuri, din penitenciar, unde isi executa pedepsele primite in dosarul transferurilor de jucatori. In acelasi dosar, procurorii au dispus si urmarirea penala in continuare, pentru dare de mita, a lui Cristian Borcea, presedinte executiv al Clubului de fotbal "Dinamo" la data faptei.

Dosarul de la DNA a fost constituit in urma unui denunt, au declarat pentru Mediafax sursele judiciare, care au precizat ca Terceanu ar fi primit banii prin intermediari, care nu erau avocati. Potrivit procurorilor, in 24 februarie 2009, judecatorului Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucuresti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbalisti, cauza in care Ioan Becali, Victor Becali si Cristian Borcea, alaturi de alti cinci oameni de fotbal, fusesera trimisi in judecata pentru inselaciune si evaziune fiscala.

Citeste si:

    In 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor opt inculpatii trimisi in judecata in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste zece milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal. Judecatorul a dispus achitare pentru toate infractiunile retinute in sarcina celor opt oameni de fotbal, in temeiul dispozitiilor articolului 10 litera a din Codul de procedura penala din anul 1968, respectiv pentru ca "fapta nu exista".
    Procurorii sustin ca, pentru a da aceasta solutie, Terceanu ar fi primit de la Ioan si Victor Becali si de la suspectul Cristian Borcea, in mai multe transe, suma totala de 220.000 de euro.

    In 12 noiembrie 2012, hotararea de achitare pronuntata de Geanina Terceanu a fost desfiintata printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, instanta de control judiciar pronuntand condamnarea inculpatilor la pedepse intre trei si opt ani de inchisoare, cu executare sau cu suspendare. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis rejudecarea cauzei, motivand ca judecatorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzati si a dispus condamnarea pe probe in baza carora fusesera anterior achitati, de Tribunalul Bucuresti.

    Citeste si:

      In urma rejudecarii, tot la Curtea de Apel Bucuresti, toti inculpatii au primit, in martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea si Ioan Becali - cate sase ani si patru luni, Victor Becali - patru ani si opt luni, Gheorghe Copos - trei ani si opt luni, Mihai Stoica - trei ani si sase luni, Gheorghe Netoiu si Jean Padureanu - cate trei ani si patru luni, si Gheorghe Popescu - trei ani, o luna si zece zile.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri