Instanta suprema a decis, vineri, luarea masurii arestului la domiciliu in cazul senatorului Dan Sova, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de arestare preventiva a lui Dan Sova si a dispus luarea masurii arestului la domiciliu.
Contestatia procurorilor DNA si cea a lui Dan Sova vor fi judecate tot la instanta suprema, care va decide definitiv ce masura preventiva va fi luata in cazul senatorului, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, scrie Mediafax.

In urma deciziei de vineri, Dan Sova va fi eliberat din Arestul Capitalei cand ii va expira ordonanta de retinere emisa joi de procurorii anticoruptie. Senatorul va fi plasat, de vineri dupa-amiaza, in arest la domiciliu, avand de respectat mai multe obligatii dispuse de instanta in cadrul masurii preventive.

Avocatul lui Dan Sova, Veronel Radulescu, a declarat ca apararea nu considera ca trebuie luata vreo masura pe numele lui Sova, pentru ca acesta nu a comis faptele de care este acuzat de procurori, iar toate probele prezentate de acestia ar fi indirecte. "Consider ca decizia reprezinta indoiala instantei ca proble de la dosar sunt susceptibile de a crea acea suspiciune rezonabila", a spus avocatul.

El a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca este exclusa recunoasterea acuzatiilor de catre Dan Sova, pentru ca acesta nu a savarsit faptele care i se imputa. Dan Sova a fost retinut joi de procurori, dupa ce Senatul a avizat cererea DNA privind atat retinerea, cat si arestarea preventiva a parlamentarului. In aceeasi zi, procurorii au trimis la Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea de arestare preventiva a lui Sova, insa instanta a stabilit pentru vineri judecarea cauzei.

Citeste si:
ICCJ a decis: Dan Sova ramane in arest preventiv
Dan Sova, adus la ICCJ, care...

In noul dosar, senatorul Dan Sova este acuzat ca a luat mita 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura.

Dan Sova a declarat, joi, inaintea votului din plenul Senatului privind retinerea si arestarea sa, ca din cele 3.000 de file din dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, nu exista nicio proba impotriva sa, ci doar un denunt, el adaugand ca se apropie de recorduri nedorite.

Este al treilea dosar in care Dan Sova este acuzat de coruptie si este pentru a treia oara cand senatorii sunt chemati sa se pronunte cu privire la ridicarea imunitatii parlamentare a acestuia in vederea arestarii, ei respingand, in martie si in iunie, o alta solicitare referitoare la dosarul "Turceni- Rovinari", in care este judecat alaturi de fostul premier Victor Ponta.

Potrivit procurorilor, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa directorul general al centralei de energie termica (CET) Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe luna.

Citeste si:
Dan Sova, arestat preventiv in dosarul de trafic de influenta
Dan Sova, arestat preventiv...

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiti pentru a achita un imobil cumparat in Bucuresti. Mihai Balan a fost retinut in 19 noiembrie, de procurorii DNA, care o zi mai tarziu au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea lui preventiva. Solicitarea a fost respinsa, in 20 noiembrie, de instanta, care a dispus ca directorul general CET Govora sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar. Hotararea a ramas definitiva, joi, cand instanta suprema a respins contestatia DNA. Balan este acuzat de abuz in serviciu, pentru ca a incheiat un contract de asistenta juridica cu o firma, influentat de senatorul Dan Sova.

Dan Sova este acuzat si in dosarul "Turceni-Rovinari", in care a fost trimis in judecata alaturi de fostul premier Victor Ponta. De asemenea, senatorul este urmarit penal de DNA intr-un dosar privind contracte de consultanta juridica cu CET Govora, cu prejudiciul de peste un milion de euro, alaturi de senator fiind cercetati si Mihai Balan si Constantin Lapadat, directorul general, respectiv directorul economic de la CET Govora. Procurorii il acuza pe Dan Sova, senator, la data faptelor reprezentant al Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", de doua infractiuni de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine pentru altul un folos necuvenit.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Dan Sova, eliberat si plasat in arest la domiciliu