Cererea privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova a primit, marti, raport favorabil la Comisia juridica a Senatului, cu cinci voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si trei abtineri.

Anuntul a fost facut de vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD), membru al Comisiei juridice. Dan Sova a fost audiat, marti, in Comisia juridica a Senatului, dupa ce si-a studiat dosarul timp de 4 ore, impreuna cu avocatul sau, Aurel Ciobanu, informeaza Mediafax.

Sova a plecat de la Comisia juridica insotit de avocatul sau, insa nu a facut declaratii presei. Dosarul deschis luni la Comisia juridica are aproximativ 3.000 de pagini, fiind cuprins in sapte volume.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Catalin Boboc, preciza, luni, ca marti va fi intocmit raportul Comisiei juridice si inaintat Biroului Permanent, care urmeaza apoi sa decida ca votul sa aiba loc la urmatoarea sedinta de plen.

"Marti vom intocmi raportul, dupa vot, si il vom inainta Biroului Permanent, va fi la primul plen, probabil miercurea viitoare", a mai spus Boboc.

Citeste si:
Ponta, despre demisia lui Hrebenciuc: Scoate justitia din campanie
Ponta, despre demisia lui...

Cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova a ajuns vineri la cabinetul presedintelui Senatului. Procurorii DNA au cerut aviz de la Senat privind retinererea si arestarea preventiva a senatorului.

Potrivit procurorilor, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova ar fi pretins sume de bani si ar fi primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa directorul general al centralei de energie termica (CET) Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe luna.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiti pentru a achita un imobil cumparat in Bucuresti.

Mihai Balan a fost retinut joi de procurorii DNA, care o zi mai tarziu au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea lui preventiva. Solicitarea a fost respinsa vineri de instanta, care a dispus luarea masuri controlului judiciar, in dosarul in care Balan este acuzat de abuz in serviciu, pentru ca a incheiat un contract de asistenta juridica cu o firma, influentat de senatorul Dan Sova. Dan Balan a fost pus in libertate, insa decizia nu este definitiva si a fost contestata de procurorii DNA la aceeasi instanta.

Citeste si:
Legea bugetului de stat si pentru asigurarile sociale, publicate in MO
Legea bugetului de stat si...

Dan Sova este acuzat si in Dosarul Turceni-Rovinari, in care a fost trimis in judecata alaturi de fostul premier Victor Ponta. In 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind retinerea si arestarea preventiva a lui Sova, care a primit 79 de voturi "pentru" si 67 "impotriva", senatorii sustinand insa ca, potrivit regulamentului, nu au fost intrunite conditiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luata desi Constitutia prevede ca incuviintarea cererii se face cu majoritatea senatorilor prezenti.

Votul a fost contestat la Curtea Constitutionala de catre PNL si a fost reluat in 2 iunie, cand plenul a respins, din nou, cererea DNA.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Victor Ponta: Hrebenciuc nu mai e deputat