DNA cere Senatului incuviintare pentru retinerea si arestarea lui Sova

Procurorii DNA au sesizat Parchetul instantei supreme pentru a cere presedintelui Senatului incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova, acuzat ca a luat mita 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura.

Potrivit procurorilor, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa directorul general al centralei de energie termica (CET) Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna, scrie Mediafax.

Mihai Balan a fost deja retinut de procurorii DNA si va fi prezentat, vineri, Inaltei Curti cu propunere de arestare preventiva.DNA a mai cerut Senatului incuvintare pentru retinerea si arestarea lui Sova, in dosarul Turceni-Rovinari, in care acesta a fost trimis in judecata alaturi de fostul premier Victor Ponta.

In 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "impotriva", iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a respins cererea DNA invocand articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, potrivit caruia fiecare camera hotaraste in cazul cererii de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majoritasii membrilor sai", desi Constitutia prevede, la articolul 76, ca hotararile celor doua camere ale Parlamentului "se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera".

Citeste si:
Dosarul de coruptie al lui Dan Sova, rejudecat de la zero
Dosarul de coruptie al lui...

Senatul nu a emis inca atunci o hotarare de respingere a solicitarii DNA, aratand doar ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, nefiind intrunit numarul suficient de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii unui senator. Ulterior, presedintele Klaus Iohannis, presedintele CSM si PNL au sesizat Curtea Constitutionala.

CC a decis, pe 8 aprilie, ca Senatul avea obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie 2015, prin care atesta rezultatul votului cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan Sova, de a o comunica autoritatilor competente si de a o pubica in Monitorul Oficial al Romaniei.
Curtea a mai decis, pe 6 mai, ca hotararea Senatului in cazul solicitarii DNA de incuvintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova este neconstitutionala.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Alegerile locale pe 27 septembrie - proiect adoptat de Senat
Setari Cookie-uri