Tariceanu: Votul in cazul Sova nu poate fi repetat

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, spune ca votul in cazul lui Dan Sova nu are cum sa fie repetat, aratand totodata ca Parlamentul are drept suveran legat de incuviintarea urmaririlor penale sau arestarilor si nu trebuie sa raspunda automat, ca la un "ghiseu de inregistrare a cererii".

"Nu vreau sa anticipez eu deciziile Curtii, ceea ce pot sa va spun este ca Parlamentul are un drept suveran legat de incuviintarea fie a urmaririlor penale, fie a arestarilor. Prin urmare, atunci cand este solicitat, el nu trebuie sa raspunda automat, ca la un simplu ghiseu de inregistrare a cererii, printr-un aviz favorabil. Poate sa dea aviz favorabil sau poate sa nu dea aviz favorabil, dupa ce analizeaza fiecare caz in parte. Mai mult decat atat, atunci cand vorbim despre libertatea individului, intr-o tara democratica, cred ca acesta este cel mai pretios bun pe care-l avem si nu trebuie sa ne jucam cu el. Nu trebuie sa consideram ca aceasta este situatia normala in care se afla cineva care este inconjurat de prezumtia de nevinovatie, sa fie trimis automat in spatele gratiilor si sa fie anchetat in stare de detentie. Exista cazuri exceptionale in care incuviintarea retinerii preventive este logica, dar nu intotdeauna. La noi, din pacate, aceasta practica a devenit una curenta si este un lucru reprobabil", a declarat, la RFI, Calin Popescu Tariceanu, potrivit Mediafax.

Presedintele Senatului a sustinut ca "un nou vot nu este posibil" in cazul lui Dan Sova, "pentru ca legea nu actioneaza in niciun caz retroactiv". "Nu avem cum sa mai dam un vot in cazul domnului Sova. Votul dat in cazul domnului Sova a fost unul perfect legal", a spus el. Tariceanu a mai aratat, raspunzand unei intrebari, ca votul in cazul Sova nu are cum sa fie repetat, indiferent ce decide Curtea Constitutionala. "Bineinteles, n-are cum sa fie repetat si legea nu actioneaza retroactiv. In cazul in care legea pe care Parlamentul a votat-o ieri va fi promulgata de presedinte, tinand cont ca presedintele are un termen de 20 de zile pentru promulgare, dupa aceea daca el o va promulga, sigur ca intra in vigoare si solicitarile viitoare vor putea sa fie judecate, sa spunem asa si decise cu majoritatea simpla a parlamentarilor", a aratat el.

Curtea Constitutionala analizeaza, miercuri, sesizarile presedintelui Klaus Iohannis, PNL si CSM, dupa ce Senatul a respins solicitarea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii a senatorului PSD Dan Sova. Plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a votat, marti, modificarea articolului 24 din Statutul deputatilor si senatorilor, astfel ca deciziile si hotararile se vor lua cu votul majoritatii simple a celor prezenti in plen.

Citeste si:
Tăriceanu: Voi vota împotrivă, dacă această stare de alertă ajunge...
Calin Popescu Tăriceanu: Dacă...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri