Fostul deputat Gabriel Bivolaru, arestat in august 2013 alaturi de alte persoane, intr-un dosar de furt calificat, evaziune fiscala si spalare de bani, a fost condamnat de Tribunalul Constanta la 11 ani de inchisoare cu executare, decizia instantei nefiind insa definitiva.

Magistratii Tribunalului Constanta l-au condamnat, joi, pe Gabriel Bivolaru la pedeapsa de 11 ani de inchisoare pentru complicitate la furt calificat cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, la patru ani de inchisoare pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, la trei ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de producerea de produse accizabile in afara unui antrepozit fiscal autorizat de catre autoritatea competenta, in forma continuata, la sapte ani de inchisoare pentru evaziune fiscala in forma continuata si la trei ani de inchisoare pentru spalare de bani, in forma continuata, transmite corespondentul Mediafax.

Instanta a contopit toate aceste pedepse si i-a aplicat lui Gabriel Bivolaru pedeapsa cea mai grea, aceea de 11 ani de inchisoare, precum si doi ani interzicerea unor drepturi, cu titlu de pedeapsa complementara, dupa executarea pedepsei inchisorii de 11 ani.

Din aceasta pedeapsa, magistratii au dedus durata retinerii de 24 de ore, incepand din 4 august 2013 si pana in 5 august 2013, precum si pe cea a arestarii preventive, de la 6 august 2013 la 11 decembrie 2013.

In acelasi dosar, Tribunalul Constanta i-a condamnat pe cei zece complici ai lui Bivolaru la pedepse cuprinse intre trei ani si zece ani de inchisoare.

Totodata, instanta i-a obligat pe cei 11 inculpati, in solidar, la plata a peste 700.000 de lei catre statul roman, reprezentand TVA si impozit pe profit, la care se adauga plata dobanzi si penalitati de intarziere la data platii efective.

De asemenea, inculpatii trebuie sa plateasca SC CONPET SA Ploiesti, in total, peste 900.000 de lei, contravaloarea tonelor de titei sustrase din conductele companiei. Decizia de joi a Tribunalului Constanta nu este definitiva, avand drept de apel in zece zile de la comunicare.

Potrivit rechizitoriului intocmit in august 2013 de catre procurorii Parchetului Tribunalului Constanta, fostul deputat Gabriel Bivolaru si ceilalti membri ai gruparii sale sunt acuzati de furt calificat, evaziune fiscala si spalare de bani. Ei sustrageau titei din conductele societatii CONPET prin folosirea instalatiilor artizanale de perforare, incarcau si transportau produsul petrolier in cisterne-bazin de 30 de tone ascunse in remorci de cereale sau in recipiente ascunse intr-o autoutilitara, de unde erau transferate intr-o cisterna, apoi il duceau in depozitele rafinariei unui antrepozit fiscal din orasul Navodari. Aici, produsul petrolier sustras era introdus in mod fraudulos in circuitul comercial de catre Gabriel Bivolaru.

Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Nita, declara, intr-o conferinta de presa, ca actiunea a fost declansata la sfarsitul lunii mai 2013, in urma unei informatii, si s-a inceput supravegherea inculpatilor, care sustrageau titeiul dintr-o conducta aflata in zona localitatii Nisipari. Aici, petrolul era incarcat in cisterne ascunse in camioane ce transportau cereale si ajungea apoi in rafinaria din Navodari.

"Era foarte inteligenta manevra. Camioanele stateau la incarcat toata noaptea pentru ca, daca ar fi dat drumul la presiune, ar fi aparut scaderi. Asa, la 0,1 bari, nu apareau modificari pe grafic, deci era foarte greu observabil de catre cei de la CONPET. Dupa care ajungea la Navodari, la o rafinarie functionala, dar neautorizata", declara Teodor Nita.

La inceputul lunii iunie, inculpatii au mutat operatiunea in zona comunei Cumpana, unde montasera alte instalatii artizanale.

"O chestiune de o ingeniozitate tehnica incredibila: prin conducta de 25 de toli a CONPET au facut by-pass si din aceasta au scos, printr-o canalizare, undeva in camp, la vreo doi kilometri, sub o cultura de floarea soarelui. Putea sa se are linistit acolo pentru ca brazdarul plugului nu deranja pe nimeni", mai spunea procurorul de caz.

De aici titeiul ajungea in masini care aveau montate rezervoare pana la o locatie din Techirghiol, era transferat intr-o cisterna, care ducea apoi petrolul la rafinaria din Navodari. Prejudiciul probat de catre anchetatori este de 1,1 milioane de lei.

In 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost incarcerat, ca urmare a unei sentinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, fiind condamnat la cinci ani de inchisoare pentru pagubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzatiile aduse au fost de fals, uz de fals, inselaciune si evaziune fiscala.

Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas si pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din Romania la scurt timp dupa ce anchetatorii au inceput cercetarile in acest caz.

In 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a parasit arestul, fiind eliberat conditionat ca urmare a deciziei Tribunalului Arges, care a considerat ca timpul pe care acesta l-a petrecut in inchisoare a fost suficient pentru reeducare, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri