Aplicarea Legii privind insolventa persoanelor fizice va fi amanata pana in decembrie 2016, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptata miercuri de Guvern, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanta de urgenta pentru prorogarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, astfel incat aceasta ar urma sa fie aplicata abia din decembrie 2016, potrivit Mediafax.

Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice prevede ca orice cetatean aflat in incapacitate de plata a datoriilor, nu din vina sa, sa isi poata reesalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiara, pe o perioada de cinci ani.

Potrivit legii, cei care isi declara falimentul personal sunt protejati astfel de executarea silita. Toate cheltuielile datornicului vor fi insa verificate de un administrator judiciar. Persoanele condamnate pentru evaziune fiscala, dar si de cei care au ajuns in insolventa in mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achizitii costisitoare nu pot beneficia de prevederile acestei legi.

Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis la 18 iunie 2015 si urma sa intre in vigoare la finalul anului, insa normele de aplicare a actului normativ nu au fost adoptate inca. De asemenea, CSM a cerut o amanare pe motiv ca nu exista suficient personal care sa analizeze dosarele celor care solicita declararea falimentului personal.

Citeste si:
Care au fost punctele-cheie in economia romaneasca in 2015
Codul Fiscal, legea...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Ce crede seful BCR despre legea insolventei personale