"In perioada 2014-2015, in urma analizelor proprii, inspectorii antifrauda au identificat si instrumentat un caz de evaziune fiscala, la finalizarea caruia au fost sesizati procurorii din cadrul DIICOT, care au deschis un dosar penal pe numele celor implicati. In cadrul acestui dosar, astazi, 21 aprilie, inspectori din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala au participat impreuna cu procurori din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea la realizarea de perchezitii la sediile sociale si punctele de lucru ale societatilor Ambient, Arabesque, Sawa, MM Industry, Matcris Concept, Okapi, situate in Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Galati si Alba Iulia, ai caror administratori/asociati fac obiectul dosarului penal", se arata intr-un comunicat transmis de Directia Generala Antifrauda Fiscala a ANAF.

Potrivit directiei antifrauda, exista suspiciunea „rezonabila” ca reprezentantii acestor societati impreuna cu administratori ai unor societati tip ”fantoma”, au constituit un grup infractional organizat specializat in savarsirea de infractiuni de evaziune prin crearea unui circuit tranzactional fara continut economic real, al carui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contributiilor la bugetul de stat.

Operatiunile de achizitie/livrare declarate si/sau inregistrate in contabilitate, in perioada 2011-2015, de catre societatile din circuit nu au avut la baza tranzactii reale. Astfel, au fost create circuite scriptice de tranzactionare succesiva in lant, prin care s-a incercat disimularea realitatii fiscale prin crearea unei aparente privind existenta unor operatiuni care in fapt nu au existat, cu scalopul de a crea in mod artifici TVA deductibil si de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

In scopul verificarii si documentarii faptelor evazioniste, inspectorii antifrauda au efectuat verificari de specialitate la un numar de 28 societati comerciale din grup, care au evidentiat operatiuni fictive de achizitii/livrari materiale de constructii.

Citeste si:

Firmele fantoma interpuse in lantul evazionist au fost infiintate pe numele unor interpusi, persoane cu cetatenie romana si ungara, domiciliati atat in judetele Cluj si Bihor, cat si in Ungaria.

Societatile in cauza nu au avut angajati, nu au depus la termene toate declaratiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate in procedura de insolventa. Dupa incasarea sumelor in conturile bancare ale societatilor fantoma, parte din sume erau ridicate in numerar contra unui comision de persoane imputernicite pe conturi, fara ca acestea sa aiba vreo calitate in cadrul firmelor.

"In urma controlalelor antifrauda realizate a rezultat ca societatile beneficiare, prin exercitarea dreptului de deducere pe baza documentelor emise in acest circuit, si-au diminuat nelegal TVA de plata si impozitul pe profit, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 50.029.306 lei.Facem precizarea ca in urma celor constatate, inspectorii antifrauda au procedat la instituirea masurilor asiguratorii in baza Legii nr. 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala, pentru societatile mentionate”, noteaza Directia Generala Antifrauda Fiscala a ANAF.