Anca Stancu a lucrat pentru Intreprinderea de Geamuri Medias, dupa care a incercat gustul antreprenoriatului. In 2009 deschidea primul birou de mediere din Medias, o activitate despre care ea insasi a invatat din mers si despre care putini stiau detalii la vremea respectiva.

Anca Stancu, 48 de ani, a absolvit Facultatea de Drept, Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale si masterul in Managementul Afacerilor Comerciale din cadrul Universitatii Romano-Americane Bucuresti. A lucrat in cadrul biroului Desfacere la Intreprinderea de Geamuri Medias, dupa care a trecut in zona antreprenoriatului, unde a lucrat 20 de ani, timp in care a adus o afacere activa in zona comertului de la doi angajati la 220.

Spre mediere s-a indreptat ”din dorinta de a le oferi oamenilor aflati in situatii grele si neplacute ale vietii lor posibilitatea de a decide ei pentru ei”. ”Mi-am trait propriile experiente in instanta si pana la urma solutiile mi le-am gasit singura, in afara ei. Serviciile unui mediator mi-ar fi prins bine dar, pe atunci, nu stiam de existenta acestei alternative. Privind retrospectiv am constientizat in cat de multe situatii medierea mi-ar fi fost de mare ajutor, la nivel de top management. Cum ar fi putut sa imi fie de folos pentru a creste mai bine si mai rapid afacerea si pentru a-mi oferi ceva de care aveam mare nevoie: timp”, povesteste pentru wall-street.ro Anca Stancu.

A deschis biroul de mediator in 2009 dupa ce a luat examenul si s-a autorizat ca mediator. Cursul a costat 1.000 de euro, valoare la care s-au adaugat investitiile in amenajarea biroului. In total, investitia initiala a fost de aproximativ 2.000 de euro.

Cea mai mare provocare a constat in faptul ca Anca Stancu a fost primul mediator din Medias si nu avea cu cine sa se consulte.

”Urmatoarea provocare a fost promovarea profesiei de mediator in randul firmelor din oras, intr-un moment in care nu se stia nimic despre mediere. Mereu eram intrebata ce <<moderez>>. A fost nevoie sa imi fac un program riguros pentru a-mi imparti timpul intre promovarea medierii si munca efectiva de mediator in biroul meu”, completeaza Anca Stancu.

Prima mediere a avut loc intre trei persoane fizice si o institutie publica, pe o problema de vecinatate, de utilitati si de proprietate asupra unui teren. S-a ajuns la un acord de mediere, intr-o singura sedinta, care a durat patru ore.

Din punct de vedere financiar consider ca e potrivit sa pornim de la onorariul mediatorului care este platit de toate partile implicate in mediere in mod egal sau asa cum decid partile. Pentru un proces in instanta fiecare parte isi plateste onorariul propriului avocat. Apoi taxa de timbru. Taxa de timbru pentru incuviintarea unui acord de mediere este de 20 lei. Doar in situatia in care acordul de mediere cuprinde un partaj se mai plateste o taxa suplimentara de timbru, calculata la valoarea partajului, care reprezinta doar 50% din valoarea taxei care ar fi de plata cand nu intervine un acord de mediere. Valoare bunurilor partajabile este stabilita de parti. Astfel se economiseste onorariul evaluatorului si 50% din taxele de timbru. Confidentialitatea procedurii medierii permite firmelor pastrarea bunului renume castigat in piata, care are o valoare greu de exprimat in timp si bani”, spune Anca Stancu.

Cat costa medierea

Pretul pentru aceste servicii porneste de la cateva sute de lei si poate creste la cateva sute sau mii de euro. Cele mai solicitate servicii sunt in relatiile comerciale, de familie, conflicte de munca, partaje, mosteniri si mediere in domeniul penal.

”Sunt foarte diversificate tipurile de conflicte care ajung la mediatori. Plaja acoperita este de la neintelegeri intre membrii familiei, relatii comerciale, recuperare de creante si pana la malpraxis, relatii de munca si actionariate. Dar sunt multe alte situatii in care medierea este singura solutie pentru ca in mediere nu este nevoie nici de martori si nici de dovezi. Confidentialitatea este, de multe ori, cel mai puternic atu pentru care se apeleaza la mediere”, crede Stancu.

Pentru acest an estimeaza o cifra de afaceri de 25.000 de euro din mediere si co-mediere. De asemenea, Anca Stancu este implicata in organizarea editiei din 2017 a Galei Excelentei in Mediere si a uneia dintre conferintele internationale din seria globala a conferintelor Pound. Mai mult, impreuna cu Simona Baciu, Anca Stancu lucreaza la un program de mentorat pentru elevii mediatori de la Transylvania College si la un program de intership in birourile mediatorilor autorizati pentru elevii colegiului, a caror programa prevede o perioada de work-experience.

Romanii percep medierea ca fiind ceva nou si necunoscut. Poate cu putina teama si neincredere. Nu neaparat in mediere cat in libertatea pe care o au de a decide pentru ei. Sunt surprinsi ca in mediere partile fac legea, fara a incalca legea. Medierea este in afara instantei, dar nu este in afara legii. Este destul de dificil de acceptat ca se poate ajunge atat de simplu la o solutie”, conchide Anca Stancu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri