Horia Manda, Axxess Capital: Orizontul nostru de exit poate fi chiar de 10 ani. Un exit la Bitdefender nu este iminent

Fondurile de investitii nu sunt motivate doar de aspectul financiar in momentul asocierii cu un antreprenor, a precizat Horia Manda, managing partner Axxess Capital, care a subliniat faptul ca orizontul de exit in cazul fondurilor pe care le gestioneaza poate fi chiar de 10 ani.

“Nu este adevarat ca motivatia unui investitor este doar de natura financiara. Este doar o modalitate de a masura succesul, iar orizontul nostru de exit nu este de 3-5 ani, poate fi chiar de10 ani. Ne identificam cu strategia acelor companii”, a spus Horia Manda, in cadrul conferintei M&A Outlook 2016, eveniment organizat de wall-street.ro in parteneriat cu EY si PeliFilip

Managerul Axxess Capital a dat in acest sens exemplul investitiei in Bitdefender, unde unul dintre fondurile pe care le gestioneaza a fost alaturi de fondatorii companiei (familia Talpes) inca de la inceputul afacerii. Mai mult, Manda spune ca un exit nu este iminent, avand in vedere ca Bitdefender va lansa chiar saptamana viitoare o gama de solutii inovatoare, de securitate pentru segmentul enterprise, care pot duce compania pe un nou val de crestere.

In opinia sa, fondurile de investitii nu vin intr-o asociere cu un antreprenor doar ca o asigurare pentru “fricile normale” ale acestuia. Aportul unui fond nu se cifreaza doar la capital, cu toate ca acesta poate sustine planurile de dezvoltare ale companiei respective.

“In astfel de companii disciplina financiara este poate unul dintre ultimele lucruri de care se ocupa antreprenorii, acestia fiind preocupati sa creasca business-ul. Un investitor financiar cu experienta incearca sa aduca aceasta disciplina financiara in companie. Aduce si un director financiar care sa ajute antreprenorul”, a subliniat Manda.

Citeste si:
Noul CEO Patria Bank este un fost manager al Garanti BBVA și Total...
Patria Bank numește un nou...

La acest aspect se adauga regulile de guvernanta corporativa. “Antreprenorul, la inceput, ia deciziile singur, nu le comunica, ele devenind reguli. Este important ca aceste reguli sa functioneze. Introducerea unor elemente de cultura a performantei reprezinta un alt aspect important. De multe ori antreprenorii vad ca un cost aducerea unor manageri cu experienta din afara, pe cand un investitor priveste acest lucru ca o investitie”, a completat Horia Manda.

In ceea ce priveste domeniile interesante pentru investitii in acest an, Manda a punctat sistemul financiar-bancar, IT-ul sau industria bunurilor de larg consum.

“Vedem oportunitati in consolidarea sistemului financiar-bancar. Romania este in urma Bulgariei in privinta penetrarii digitalizarii. Sunt probleme in privinta comportamentului sectorului guvernamental. Au fost scandaluri cu privire la acordarea unor contracte, ne aflam intr-un blocaj care franeaza din interesul investitorilor. As adauga FMCG, vedem o crestere a consumului in ultimele 18 luni. Vanzarile au crescut in medie cu 20% si continuam sa vedem o crestere ce deschide noi oportunitati. Si noi ne uitam la o astfel de achizitie in Romania”, a conchis Horia Manda.

Citeste si:
Patria Bank, canal de distributie inedit pentru creditul de consum
Patria Bank gaseste un canal...
Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri