Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros, a declarat ca ANAF a instruit peste 200 de specialisti in privinta preturilor de transfer, practicate de companii in tranzactiile cu parti afiliate, iar in perioada urmatoare va "impulsiona" campania de controale pe acest segment.

"Preturile de transfer sunt un subiect foarte fierbinte pe masa noastra si suntem intr-o campanie abrupta de instruire a personalului. La momentul acesta avem deja peste 200 de oameni in toata tara care au instructajul deja facut pe preturi de transfer”, a declarat Dragos Doros intr-o conferinta de presa.

ANAF are in derulare 108 controale pe preturi de transfer si intentioneaza sa treaca in cadrul campaniei de verificari la o noua etapa de intensificare a controalelor.

“Sunt 108 controale care sunt in curs (…). (Campania, n.r.) este in atentia noastra si o s-o impulsionam”, a spus Dragos Doros.

Codul fiscal intrat in vigoare la inceputul anului a adus pentru companii obligativitatea de a depune dosar de preturi de transfer daca desfasoara cu parti afiliate tranzactii care depasesc anumite praguri. Anterior, companiile erau nevoite sa depuna aceste dosare doar la solicitarea expresa in cadrul inspectiilor fiscale derulate de ANAF.

Citeste si:
Administratorii de multinationale risca urmarirea penala
Administratorii companiilor...

Cand trebuie pregatit dosarul de preturi de transfer

Principala modificare legislativa consta in introducerea obligativitatii anuale de pregatire a dosarului preturilor de transfer pentru marii contribuabili care desfasoara tranzactii intra-grup ce depasesc anumite praguri de semnificatie. Aceste prevederi se aplica pentru tranzactiile intra-grup efectuate incepand cu anul 2016.

Au obligatia de pregatire anuala a dosarului preturilor de transfer marii contribuabili care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala care depaseste nivelul oricaruia dintre urmatoarele praguri de semnificatie:

  • 200.000 euro pentru dobanzile incasate/platite pentru serviciile financiare
  • 250.000 euro pentru tranzactiile privind prestarile de servicii primite/prestate
  • 350.000 euro pentru tranzactiile privind achizitiile/vanzarile de bunuri corporale sau necorporale

Au obligatia pregatirii si prezentarii dosarului preturilor de transfer la cererea specifica a organelor de inspectie fiscala ale ANAF contribuabilii din categoria marilor contribuabili pentru care nu sunt indeplinite criteriile mentionate mai sus, precum si contribuabilii din categoriile de contribuabili mici si mijlocii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala care depaseste nivelul oricaruia dintre urmatoarele praguri de semnificatie:

  • 50.000 euro pentru dobanzile incasate/platite pentru serviciile financiare
  • 50.000 euro pentru tranzactiile privind prestarile de servicii primite/prestate
  • 100.000 euro pentru tranzactiile privind achizitiile/vanzarile de bunuri corporale sau necorporale

Pragurile de semnificatie se determina prin insumarea valorilor totale anuale ale tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA.

Citeste si:
Preturile de transfer au potential ridicat de combatere a evaziunii
Preturile de transfer ar...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Gabriel Biris: Am vizitat centrul de calcul al ANAF. Este horror
Setari Cookie-uri