Iulian Badescu, fost primar al orasului Ploiesti, a fost condamnat de instanta suprema, la trei ani de inchisoare cu executare pentru ca a finantat ilegal clubul de fotbal Petrolul, in perioada in care a fost primar al municipiului Ploiesti, cerand in schimb 10% din valoarea sumelor alocate, respectiv 300.000 de euro. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata tot la Inalta Curte de Casatie si Justitie, relateaza agentia News.ro.

Dosarul s-a judecat din 27 mai 2015 la Inalta Curte de Casatie si Justitie si a avut 27 de termene, discutiile fiind incheiate in 6 mai 2016.

Dupa trei amanari de pronuntare, instanta a decis, joi, condamnarea lui Iulian Badescu la trei ani de inchisoare cu executare.
Fosta secretara a municipiului Ploiesti, Oana Cristian Iacob, si fosta sefa a Directiei Juridice din primarie, Iulia Alina Alexandru, au fost condamnate la cate trei ani de inchisoare cu suspendare, ambele fiind acuzate de abuz in serviciu.

Instanta a mai dispus ca cei trei sa plateasca, in solidar, opt milioane de lei daune civile Consiliului Local Ploiesti. Iulian Badescu si procurorii DNA Ploiesti pot contesta decizia, apelul urmand sa se judece tot la ICCJ.

Procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata pe Iulian Basescu in 26 mai 2015, pentru abuz in serviciu, luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite si folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Faptele vizeaza finantarea ilegala a clubului de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local si, potrivit procurorilor, ar fi fost comise de Badescu atat in mandatul de primar, cat si anterior, in mandatul de senator din perioada 2008-2012.

Procurorii au aratat in rechizitoriu ca, in ianuarie 2013, Iulian Badescu a semnat un contract de cooperare intre Primaria Ploiesti si Asociatia Comunitara ”Lupii Galbeni 2012” Ploiesti, iar sase luni mai tarziu, in 28 iunie, a avizat si regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, desi documentul nu trecuse de controlul financiar preventiv. Ulterior, in baza acestui contract, a dispus plata catre asociatie a sumei de opt milioane de lei, in trei transe.

In schimbul acestor finantari ilegale, Badescu i-a cerut unui reprezentant al Asociatiei”Lupii Galbeni 2012” Ploiesti un comision de 10% din valoarea totala a sumelor ce urmau sa fie acordate de Primaria Ploiesti jucatorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploiesti, respectiv 300.000 de euro. De asemenea, Badescu a cerut sa i se plateasca transportul si cazarea, in ianuarie - februarie 2013 si ianuarie - februarie 2014, la doua hoteluri din Turcia, unde a insotit echipa in cantonament.

Procurorii o acuza pe Oana Iacob ca a avizat abuziv legalitatea hotararilor Consiliului Local Ploiesti prin care s-au aprobat contractul de cooperare intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara ”Lupii Galbeni 2012” si Regulamentul de aplicare a acestuia. Banii au fost alocati in urma votului favorabil din Consiliului Local Ploiesti, luat in baza rapoartelor de specialitate semnate de sefa de atunci a Directiei Juridice, Iulia Alexandru.

Dosarul a fost deschis la DNA in urma unei sesizari facute de o fosta directoare din Primaria Ploiesti, iar patronul clubului de fotbal Petrolul Ploiesti, Daniel Capra, este denuntator in cauza, potrivit unor surse judiciare.

Iulian Badescu mai este acuzat si ca, in perioada 2012 - 2013, cand era senator si, ulterior, primar al municipiului Ploiesti, a desfasurat, in numele unor societati pe care le controla in fapt, activitati incompatibile cu cele doua functii detinute succesiv.

“Concret, inculpatul a incheiat contracte de servicii publicitare, a achizitionat prin intermediul unui executor judecatoresc 2 imobile situate in municipiul Ploiesti si a achizitionat in mod direct produse alimentare si de propaganda destinate distribuirii catre alegatori, in scop electoral, in campania din primavara - vara anului 2012 pentru alegerile locale in Ploiesti”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca, in aceeasi campanie electorala, Badescu, folosindu-se de functia de presedinte al PSD Prahova pe care o detinea atunci, a pretins si primit de la un om de afaceri 20.000 de lei, carne, tricouri, bannere, baloane destinate distribuirii catre alegatori, precum si servicii de transport in valoare totala de aproximativ 80.000 lei.

“In schimbul acestor bunuri si servicii, inculpatul i-a promis omului de afaceri ca, dupa castigarea portofoliului de primar, va incredinta societatii comerciale administrata de acesta din urma lucrari de constructii pe raza municipiului Ploiesti, finantate din bugetul primariei, lucru care, in fapt, s-a si realizat.

In acelasi context si in acelasi scop, inculpatul Badescu Iulian, a pretins de la alt om de afaceri sa-i confectioneze un numar de 10.000 tocatoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 bucati in valoare de 7.432,56 lei. De la acelasi om de afaceri, in cursul anul 2013, inculpatul, in calitate de primar al municipiului Ploiesti, a pretins si a primit foloase materiale necuvenite in valoare de aproximativ 20.000 lei, constand in lucrari de tamplarie efectuate la locuinta detinuta de acesta din urma in municipiul Ploiesti, in schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de executie lucrari finantate de la bugetul primariei”, au mai notat procurorii in rechizitoriu.

Consiliul Local Ploiesti s-a constituit parte civila in cauza si a cerut recuperarea a opt milioane de lei.

Iulian Badescu a fost senator in mandatul 2008-2012, apoi a castigat alegerile pentru Primaria Ploiesti, din partea PSD, si a ocupat functia pana in 10 martie, cand a demisionat dupa ce a fost arestat in acest dosar. Tot atunci, Badescu si-a dat demisia din functiile detinute in PSD si a renuntat si la calitatea de membru al acestui partid.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri