Noi dosare de coruptie - vizatii, fosta conducere a Hidrocentralei Curtea de Arges

Fostul director, fostul director adjunct si un inginer de la Sucursala Hidrocentrale Curtea de Arges, din cadrul Hidroelectrica, au fost trimisi in judecata de catre DNA pentru abuz in serviciu, fals si complicitate la aceste infractiuni, in legatura cu implementarea unor sisteme de software, in acelasi dosar fiind inculpati mai multi oameni de afaceri.

Procurorii DNA Pitesti i-au trimis in judecata, in stare de libertate, pe fostul director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Arges, Constantin Metehoiu, pe fostul director adjunct Octavian Florian Oprea si pe un inginer din cadrul acestei sucursale, alaturi de mai multi oameni de afaceri pentru fapte de coruptie, scrie News.ro.

Astfel, potrivit unui comunicat dat publicitatii, joi, de DNA, fostul director adjunct Octavian Florian Oprea este inculpat pentru opt fapte abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sapte fapte de fals intelectual si complicitate la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, fostul director Constantin Metehoiu este acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in timp ce Stefan Vulparu, inginer in cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Arges si asociat in cadrul unei firme, a fost trimis in judecata pentru sase fapte de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si cinci fapte de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Alaturi de cei trei au fost inculpati fostul director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Curtea de Arges S.A., Nicolae Arman, acuzat de sase fapte de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 13 fapte de fals intelectual si sase fapte de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, fostul sef serviciu comercial in cadrul S.C. Filiala pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Curtea de Arges S.A., Emil Nicolae Vasile Staticescu, acuzat de complicitate la abuz in serviciu(7 fapte) si fals intelectual (5 fapte), precum si seful laboratorului Metrologie - PRAM din cadrul S.C. Filiala pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Curtea de Arges S.A trimis in judecata pentru complicitate mijlocita (in forma complicitatii la complicitate) la infractiunea de abuz in serviciu, fals intelectual (7 fapte), fals in inscrisuri sub semnatura privata (4 fapte) si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata (2 fapte).

In acelasi dosar, au fost, de asemenea, deferiti justitiei oamenii de afaceri Florin Nicolae Stoian, pentru cinci infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, Teodor Dima, Bogdan Alexandru Metehoiu si Vlad Alexandru Dragu pentru infractiuni precum complicitate la abuz in serviciu, fals si spalare de bani.

Citeste si:
Alternativa la Tarnita-Lapustesti: mai multe hidrocentrale mici
Ministerul Energiei ia in...

Conform rechizitoriului DNA, in perioada 2011 - 2012, directorul adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Arges Octavian Florian Oprea si directorul tehnic al S.C. Filiala pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Curtea de Arges S.A., Nicolae Arman, beneficiind de ajutorul lui Stefan Vulparu, Emil Nicolae Vasile Staticescu, Teodor Dima si Florin Nicolae Stoian, si-au indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu, in legatura cu incheierea a opt contracte privind implementarea unor sisteme software, contracte care, sustin procurorii, au fost atribuite in mod preferential unor firme controlate de Dima Teodor, Metehoiu Bogdan-Alexandru si Stoian Florin Nicolae, la una dintre firme fiind asociat si inculpatul Stefan Vulparu.

"Atributiile de serviciu au fost incalcate de cei doi inculpati in legatura cu comandarea lucrarilor, derularea propriu-zisa a procedurii de achizitie, negociere valoare oferta, realizare situatii de lucrari aprobarea si admiterea la plata, in mod nelegal, a unor facturi emise in baza contractelor respective. Concret, din probele existente la dosarul cauzei, a rezultat faptul ca intreaga procedura s-a derulat cu incalcarea dispozitiilor legale si a procedurilor interne, in conditiile in care lucrarile nu au fost realizate de firmele beneficiare ale contractelor, nu au existat situatii de lucrari, mai mult sistemele respective fie nu exista, fie sunt nefunctionale si nu au fost livrate componentele software necesare. O parte dintre lucrarile trecute la plata au fost realizate, de fapt, de catre personalul SC Filiala pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Curtea de Arges”, sustin procurorii anticoruptie.

Anchetatorii sustin ca Oprea si Arman au beneficiat si de ajutorul lui Vasile Oae si Emil Nicolae Vasile Staticescu, care au fost si membri in comisiile de evaluare al caror presedinte era Nicolae Arman.

"Pentru a ascunde originea ilicita a sumei de 2.032.908,47 lei, Dima, Metehoiu si Dragu au creat un mecanism prin care, in relatia cu Hidrocentrale Curtea de Arges au interpus patru entitati-persoane fizice autorizate. Astfel, banii respectivi au fost transferati in mod repetat din conturile acestor entitati in conturi personale, operatiuni urmate de retragerea acestora prin folosirea instrumentelor electronice sau retrageri in numerar. Prin actiunile inculpatilor, s-a produs un prejudiciu de 8.192.817,35 lei bugetului S.C. Hidroectrica S.A., suma cu care aceasta societate s-a constituit parte civila in cauza”, precizeaza DNA.

Citeste si:
DNA cere o pedeapsă mai aspră pentru Sorin Oprescu
DNA cere o pedeapsă mai aspră...

In acest dosar, procurorii au pus sechestru asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Arges.

Sase dintre inculpatii din acest dosar, respectiv conducerea Hidrocentrale Curtea de Arges si angajatii Filialei pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Curtea de Arges S.A.au fost trimisi in judecata pentru fapte similare intr-un alt dosar, in luna august a anului trecut.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri