Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, a fost trimisa in judecata in dosarul in care aceasta este acuzata de luare de mita si spalare de bani. In acelasi dosar vor fi judecati, de Tribunalul Bucuresti, Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii nonprofit si Radu Csomin Preda, administratorul public al Craiovei.

Lia Olguta Vasilescu va fi judecata, in libertate, pentru patru fapte de luare de mita si cate doua fapte de spalare de bani si folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, conform News.ro

Procurorii DNA i-au mai trimis in judecata, sub control judiciar, pe Radu Cosmin Preda, la data faptelor administrator public al Craiovei, pe care il acuza de complicitate la luare de mita (doua infractiuni) si instigare la spalare de bani, precum si pe Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii nonprofit, acuazata de aceleasi infractiuni.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa faca diverse sponsorizari.

“In scopul obtinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei. Procurorii spun ca, in cadrul “donatiilor”, Olguta Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitarii influentei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului sustinut de un artist strain. Acesti bani si alti 25.000 de euro, a caror provenienta nu a fost stabilita de anchetatori, ar fi fost dati in preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat intreaga suma staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.

Costurile concertului Goran Bregovici din 2012, achitate de un om de afaceri ce isi dorea sa incheie contracte cu Primaria Craiovei

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca Olguta Vasilescu a organizat in 2012, pentru sustinerea candidaturii sale la Primaria Craiovei, un concert al artistului Goran Bregovici. Costurile concertului si cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olgutei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmarea sa incheie contracte cu Primaria Craiova.

Anchetatorii sustin ca, in acelasi context si in aceeasi calitate, Olguta Vasilescu si-ar fi folosit influenta pentru a obtine de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale cu imaginea sa si sloganuri de campanie electorala, in valoare de 44.241,96 de euro.

“Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguta in campania electorala, au fost realizate de o firma in baza unui contract fictiv incheiat cu societatea omului de afaceri, documentul avand ca obiect imprimarea de materiale promotionale. Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguta in scopul mentionat mai sus, cunoscand ca acestea provin din savarsirea unor infractiuni”, au mai scris procurorii in rechizitoriu.

568.291,37 de lei, pretinsi de Olguta Vasilescu de la oameni de afaceri

Intr-un context, in anul 2014, Olguta Vasilescu ar fi pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, pentru si printr-o asociatie nonprofit, cu titlu de mita, suma totala de 568.291,37 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.

“Oamenii de afaceri au acceptat solicitarile formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguta in considerarea atributiilor pe care aceasta le avea in calitate de primar, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor. Referitor la banii pretinsi si primiti de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalti doi inculpati, din probele administrate a rezultat ca inculpata Popescu Elena Daniela, presedinte al asociatiei, in cunostinta de cauza, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunostea provenienta si modul real de obtinere a sumelor de bani intrate in contul asociatiei cu titlu de sponsorizari, a acceptat incheierea a patru contracte de sponsorizare”, au precizat procurorii.

Ulterior, in iunie 2014, Elena Daniela Popescu ar fi dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociatiei in contul unei societati comerciale, pentru a ascunde proveninenta sumei, cunoscand ca provine din infractiunea de luare de mita.

Procurorii anticoruptie au pus sechestru asigurator pe sumele de bani, in lei sau valuta, aflate in conturi ale institutiilor bancare detinute de cei trei inculpati, precum si pe imobile ale lui Radu Preda si ale Elenei Popescu.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucuresti, procurorii cerand instantei sa mentina masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
Lia Olguta Vasilescu a fost aleasa in 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei. Ea este membru PSD din 2007, presedinte al organizatiei municipale PSD Craiova si vicepresedinte al PSD la nivel national.

Citeste si:
Arest la domiciliu pentru chirurgul Mircea Beuran
Arest la domiciliu pentru...

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
BREAKING Beuran a fost inregistrat cand ar fi luat mita
Setari Cookie-uri