Statul roman versus investitori. Procesele care se judeca in instantele internationale

Romania a ajuns parte in procese internationale cu mize de miliarde de euro din cauza unor diferende dintre autoritati si investitori straini care au considerat ca li s-au incalcat drepturile in tara noastra. „Adevarul“ va prezinta de unde au plecat aceste actiuni in instanta si unde au ajuns ele, conform Adevarul Financiar.

In ultimii ani, statul roman a ajuns de mai multe ori in fata instantelor internationale de arbitraj, fie in procese intentate de autoritatile de la Bucuresti, fie chemat la bara de investitori romani cu dubla cetatenie sau de mari companii internationale care considera ca li s-au incalcat drepturile in Romania.
Procesele in care statul roman se judeca in instantele internationale sunt de lunga durata, au costuri de milioane de euro, dar miza castigarii lor sau, dupa caz, a pierderii lor este de miliarde de euro.

Procesul cu Enel a fost pierdut

In cel mai recent caz, in care statul roman se judeca cu italienii de la Enel, instanta s-a pronuntat la sfarsitul lunii iulie a acestui an. Mai exact, statul roman a pierdut procesul intentat companiei italiene Enel la Tribunalul de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud in care cerea daune de peste 900 de milioane de euro. Mai mult, statul trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata in valoare de 1,3 milioane de dolari catre grupul italian.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Citeste si:
Bitcoin a depășit pentru prima dată valoarea de 30.000 de dolari
Bitcoin a depășit pentru...
Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri