ICCJ a dispus mentinerea in arest a lui Bogdan Olteanu. Decizia nu este definitiva

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus prelungirea mandatului de arestare preventiva a lui Bogdan Olteanu cu inca 30 de zile. Fostul presedinte al Camerei Deputatilor este pus sub acuzare de procurorii DNA pentu ca ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu contestatie la un alt complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conform News.ro

Avocat: Dreptul la aparare al lui Bogdan Olteanu din detentie este mult ingradit

Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat ca instanta ar trebui sa constate ca nu se impune mentinerea in arest preventiv a fostului viceguvernator al BNR, aratand ca dreptul la aparare al acestuia din detentie este doar teoretic, practic fiind mult ingradit.

In timpul sedintei de judecata, apararea lui Bogdan Olteanu a invocat ca suspectul este "intr-o stare de bulversare emotionala" si nu isi poate exercita asa cum se cuvine dreptul la aparare.

"Situatia lui este cat se poate de evidenta de bulversare emotionala datorita faptului ca nu isi poate exercita dreptul la aparare altfel. E adevarat, starea de arest preventiv nu poate da un confort psihic sau emotional. Dar una e confortul si alta e dreptul la aparare. Nu a avut nimic de obiectat asupra conditiilor de detentie desi nu sunt cele mai bune si este un lucru stiut, toata lumea se plange de ele. Dar bulversarea emotionala este data in special datorita faptului ca nu isi poate exercita asa cum se cuvine dreptul la aparare”, a spus Constantin Dulgheru, avocatul ales al lui Bogdan Olteanu.

Decizia de luni a magistratilor nu este definitiva si poate fi atacata cu o contestatie care va fi judecata la un alt complet al ICCJ. Fostul viceguvernator al BNR a stat in arest la domiciliu din 29 iulie pana in 12 august, cand a fost arestat preventiv. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 12 august, arestarea preventiva a lui Bogdan Olteanu, atunci fiind emis un mandat pentru 16 zile.

Procurorii au aratat, in referatul prin care au cerut instantei supreme arestarea preventiva, ca in 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci presedinte al Camerei Deputatilor, a mers in Delta Dunarii cu un elicopter pus la dispozitieomul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. In urma discutiior omul de afaceri i-a promis suma de un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Transferul banilor ceruti de Bogdan Olteanu ar fi fost facut dintr-un cont bancar deschis in Cipru intr-unul din Bulgaria, deschis de o firma inregistrata in Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrasi in numerar in trei transe, in 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri