Interceptarile lui Codrut Marta, decisive in condamnarea lui Sorin Blejnar

Un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti sustine ca fostul sef al Fiscului, Sorin Blejnar, a protejat una dintre cele mai bine organizate retele evazioniste din Romania. Cei care faceau legatura dintre liderul evazionistilor si seful Fiscului erau Codrut Marta si Elan Schwartzenberg, ambii disparuti din 2012, conform Adevarul.

Fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codrut Marta si milionarul Elan Schwartzenberg au primit de la afaceristul Radu Nemes, zis „Regele Motorinei“, o parte din sumele obtinute din evaziunea fiscala cu carburanti. In schimbul banilor, cei doi trebuiau sa-i determine pe presedintele si vicepresedintele ANAF, Sorin Blejnar si Viorel Comanita, sa protejeze afacerile lui Nemes. Aceasta este concluzia judecatorului de la Curtea de Apel Bucuresti care a dat condamnari dure in acest caz: Radu Nemes - 9 ani, Diana Nemes, sotia lui Radu Nemes - 7 ani, Sorin Blejnar, fost sef al Fiscului - 5 ani, Viorel Comanita, fost sef al Vamilor - 5 ani, Dan Secareanu, fost ofiter in Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DIPI) -5 ani. Sentinta nu este definitiva si a fost contestata la Curtea Suprema.

In plus, toti cei implicati trebuie sa plateasca un prejudiciu urias: 56 de milioane de euro. Marta si Schwartzenberg sunt disparuti din 2012, iar pe numele lor judecatorii au emis mandate de arestare in lipsa. Gurile rele spun ca seful de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, ar fi fost ucis.

Cum actiona filiera „Regelui Motorinei“

Creierul intregii afaceri Radu Nemes a fost gasit vinovat ca a pus la cale un mecanism ingenios de fraudare a bugetului de stat prin vanzarea ilegala a aproape 90.000 de tone de motorina euro 5. Aceasta era achizitionata in regim suspensiv de accize, sub aparenta folosirii ei in procesul de fabricare a unor produse petroliere inferioare in antrepozitul fiscal al firmei Excella Real Grup. Totul s-a intamplat in perioada mai 2011- iulie 2012. In acest mecanism erau implicati zeci de oameni de afaceri, firme, cisterne cu titei etc.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Citeste si:
Sorin Blejnar, fostul sef ANAF, condamnat la 6 ani de inchisoare
Sorin Blejnar, fostul sef...

Sursa foto: David Stuart Productions / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri