Noile reglementari sunt cuprinse intr-un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, scrie News.ro care citeaza Profit.

Proiectul prevede ca, pentru fapte precum ascunderea sursei impozabile, omisiunea evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale sau a veniturilor, inscrierea unor cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, sustragerea de la efectuarea verificarilor fiscale, substituirea, degradarea sau instrainarea bunurilor sechestrate sau stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor vor fi considerate infractiuni numai daca valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro.

In prezent, legislatia prevede, pentru faptele prezentate mai sus, o pedeapsa cu inchisoarea intre doi ani si 15 ani, cu o majorare cu cinci ani daca prejudiciul depaseste 100.000 euro.

Citeste si:

Insa chiar si in cazul in care prejudiciul depaseste 20.000 euro, Fiscul va retrage plangerea prealabila daca prejudiciul este achitat integral de faptuitor, arata proiectul.

Prin prejudiciu se intelege suma impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat si a dobanzilor aferente acestora.