Evaziunea fiscala nu mai este infractiune pentru prejudicii care au o valoare de cel mult 20.000 euro, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va retrage plangerea penala daca prejudiciul este achitat integral, arata un proiect de act normativ al Guvernului.

Noile reglementari sunt cuprinse intr-un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, scrie News.ro care citeaza Profit.

Proiectul prevede ca, pentru fapte precum ascunderea sursei impozabile, omisiunea evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale sau a veniturilor, inscrierea unor cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, sustragerea de la efectuarea verificarilor fiscale, substituirea, degradarea sau instrainarea bunurilor sechestrate sau stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor vor fi considerate infractiuni numai daca valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro.

In prezent, legislatia prevede, pentru faptele prezentate mai sus, o pedeapsa cu inchisoarea intre doi ani si 15 ani, cu o majorare cu cinci ani daca prejudiciul depaseste 100.000 euro.

Insa chiar si in cazul in care prejudiciul depaseste 20.000 euro, Fiscul va retrage plangerea prealabila daca prejudiciul este achitat integral de faptuitor, arata proiectul.

Citeste si:
Fiscul bate mai des la usa firmelor: inspectiile au crescut de 3 ori
Sondaj PwC: Fiscul bate mult...

Prin prejudiciu se intelege suma impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat si a dobanzilor aferente acestora.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Florin Citu, despre motiunea depusa de PSD impotriva sa