„Potrivit textului de lege anterior ordonantei, IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50 % pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garantia pentru participare si de garantia de buna executie, solicitate in achizitiile publice de produse, lucrari si servicii”, mentioneaza Sinziana Barbieru, managing associate ONV LAW.

Astfel, dupa eliminarea facilitatilor, vor creste semnificativ costurile suportate de IMM-uri pentru constituirea garantiei de participare si a celei de buna-executie.

“Desi exista asigurari formale ca accesul IMM-urilor la procedurile de achizitie publica va fi in continuare facil, precum dispozitiile din legislatia in materie care instituie regula privind lotizarea contractelor si posibilitatea efectuarii de plati directe catre subcontractanti, este discutabil daca IMM-urile vor putea participa in aceeasi masura ca si in trecut la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica. Se vor intampina dificultati, spre exemplu, in situatia in care un operator economic ce are calitatea de IMM va intentiona sa participe la mai multe proceduri de atribuire care se desfasoara in paralel sau daca va dori sa depuna oferte pe mai multe loturi, in cadrul aceleiasi proceduri” adauga Sinziana Barbieru.

Citeste si:

Pentru indeplinirea cerintelor de participare privind cifra de afaceri, IMM-urile vor putea participa in asociere la procedurile de achizitie publica sau vor putea beneficia de sustinerea unui tert, in masura in care propria cifra de afaceri nu corespunde cerintelor autoritatii contractante, mentioneaza reprezentantii ONV LAW.

Ordonanta de urgenta va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Sursa foto: Atstock Productions / Shutterstock.com