Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat un sondaj care arată cum au fost afectate IMM-uri în urma modificărilor Codului Fiscal. Rezultatele arată cum IMM-urile sunt nemulțumite de aceste modificări și o să trebuiască să adopte măsuri critice precum concedierea angajaților.

Sondajul a fost realizat în perioada 25-28 iulie 2022 cu participarea a 1179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor.

Una dintre modificările Codului Fiscal prevede ca salariile part-time să fie supraimpozitate de la 1 august. Prin supraimpozitarea muncii part-time angajatoriivor fi nevoiți să le plătească angajaților contribuțiile unui salariu minim pe economie. Conform sondajului realizat de CNIPMMR, peste jumătate dintre IMM-uri (59,7%) o să-și concedieze din angajații part-time, pe când doar 13,6% dintre IMM-uri vor transforma contractele de muncă part-time în contracte cu normă întreagă.

Din cei care au anunțat concedieri, 47,7% au declarat că vor renunța la toți angajații part-time, 26,1% vor renunta la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.

Cum sunt afectate IMM-urile de reducerea plafonului de la 1 milion de euro la 500.000 de euro?

O altă modificare a Codului Fiscal o reprezintă scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Cât de mult cred reprezentanții IMM-urilor că o să fie afectați? La această întrebare 35,8% din respondenții au indicat în mare masura, 26,8% în mică măsură, în timp ce o pondere de 37,4% dintre cei chestionați au declarat că nu vor fi afectați.

Întrebați dacă ar prefera aplicarea cotei de impozitare de 3% din venituri pentru toate microîntreprinderile indiferent de numărul de angajați, în locul scăderii plafonului pentru microîntreprinderi, 54,2 % au dat un răspuns afirmativ, în timp ce 45,8 % nu ar fi preferat această alternativă.

Sunt afectate IMM-urile de obligativitatea de a avea cel puțin un angajat?

Aproape jumătate dintre reprezentanții IMM-urilor (47,4%) spun că au fost afectați în mare măsură de această modificare, pe când, doar 37,4% nu au fost deloc afectați.

Creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%: Ce soluții aleg IMM-urile?

Ca urmare a măririi impozitului pe dividende de la 5% la 8%, o pondere de 55,5% dintre respondentii vor aplica ambele măsuri, 28,3% dintre aceștia vor reinvesti profitul pentru a beneficia de scutirile prevăzute de Codul Fiscal, iar 16,2% vor plăti dividende cu aplicarea impozitului de 8%.

Conform sondajului acordarea scutirii de impozit pe profitul reinvestit va determina ca 41,9% dintre participanți să reinvestească profitul în aceeași măsură ca anul precedent, 38,2% dintre aceștia vor mari procentul de profit alocat investitiilor, iar 19,9% vor reinvesti întreg profitul.

La întrebarea privind echitatea introducerea unei “taxe de solidaritate” pentru companiile cu o cifră de afaceri de 100 milioane euro în vedere creșterea fiscalității pentru IMM-uri, o pondere de 71% dintre intreprinzatori consideră că este echitabilă, spre deosebire de 29% dintre aceștia care au dat un răspuns nefavorabil privind această taxă.

Ce își doresc IMM-urile de la Guvern?

Respondenții sondajului consideră că guvernul ar trebui sa adopte urmatoarele măsuri pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat:

  • Reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea aparatului bugetare 87,40%
  • Eliminarea pensiilor speciale 76,60%
  • Creșterea eficienței colectării prin digitalizarea ANAF 70,70%
  • Reducerea evaziunii fiscale 74,90%;
  • Realizarea de investiții publice în economia reală 68,10%

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri