Mai multi parlamentari UDMR au depus o propunere legislativa in Parlament, care prevede ca eliberarea conditionata poate fi realizata dupa executarea a jumatate din pedeapsa, pentru cazul in care nu depaseste 10 ani, fata de doua treimi, cat prevede Codul Penal in prezent, iar in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, respectiv a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare a fost inregistrata marti, la Senat, in calitate de prima Camera sesizata, conform News.ro.

Initiatorii propun modificarea articolului 100 din Codul Penal, referitor la conditiile liberarii conditionate in cazul pedepsei inchisorii, astfel incat ”eliberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa, daca cel condamnat a executat cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul in care nu depaseste 10 ani, sau cel putin doua treimi din pedeapsa, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani”.

Codul Penal actual prevede ca poate beneficia de eliberare condtionata cel care a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani.

Proiectul mai prevede modificarea articolului 36 din legea 254/2013 privind executarea pedepselor. Parlamentarii UDMR propun ca regimul inchis sa se aplice initial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta, la pedeapsa inchisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depaseste 13 ani. In prezent, aceasta prevedere se aplica pentru orice tip de pedeapsa cu inchisoarea.

Initiatorii propun si modificarea articolului 37, astfel: ”Regimul semideschis se aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta, la pedeapsa inchisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fara violenta, la pedepse mai mari de un an, dar care nu depasesc 3 ani”.

In prezent, legea prevede ca ”regimul semideschis se aplica initial persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 3 ani”. In proiect se mai introduce o prevedere care arata ca, in cazul persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii de pana la un an, executarea pedepsei se face in arest la domiciliu.

Initiatorii mai propun ca, in cazul in care persoana condamnata renunta la procentul de 40% din veniturile realizate in penitenciar, in favoarea penitenciarului, atunci munca se considera nerenumerata si zilele executate pentru zilele de munca prestate. Astfel, in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca, fata de 5 zile executate, pentru 4 zile de munca, cum prevede legislatia in prezent.

In cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 3 zile executate pentru 2 zile de munca. Actuala legislatie prevede 4 zile executate, pentru 3 zile de munca.

De asemenea, potrivit propunerii legislative, in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 2 zile executate pentru o noapte de munca. In prezent, se considera 3 zile executate, pentru doua nopti de munca.

Proiectul de lege mai prevede ca, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate, sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica, inventie sau inovatie.

Proiectul de lege este semnat de deputatii UDMR Antal István, Bónis István , Cseke Attila-Zoltan, Fejér László-� d� n, Kelemen Atilla Béla-Ladislau, Kelemen Hunor, Kerekes Károly, Korodi Attila, Márton Árpád-Francisc, Máté András-Levente, Moldovan Iosif, Szabó Odön.

Sursa foto: ChameleonsEye / shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Sile Camataru, condamnat definitiv la sase ani inchisoare
Setari Cookie-uri