Klaus Iohannis a transmis ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a lui Gabriel Oprea, in dosarul in care acesta este acuzat de ucidere din culpa.

”Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 14 octombrie a.c., Ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a domnului Oprea Gabriel, fost Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne in perioada martie 2014 – noiembrie 2015, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei, respectiv pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, in modalitatea prevazuta de art. 192 alin. (1) si (2) din Codul Penal, urmand a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/2008”, informeaza Administratia prezidentiala, conform News.ro.

Totodata, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost instiintat cu privire la formularea acestei cereri. De altfel, presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca ramane "coerent" cu deciziile anterioare in cazul solicitarilor Justitiei si va aproba cererea DNA de urmarire penala a lui Gabriel Oprea in dosarul in care este acuzat de ucidere din culpa.

"Cred ca ma banuiti ca raman coerent cu propriile abordari. Mai simplu, da, voi da curs acestei cereri", a spus Iohannis.

Cererea DNA prin care se cere aviz de la presedintele Klaus Iohannis pentru urmarirea penala a fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, sub acuzatia de ucidere din culpa, in cazul mortii politistului Bogdan Gigina, a ajuns miercuri la Presedintie. Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii presedintelui Klaus Iohannis, pentru a aprecia asupra exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, „avand in vedere ca au reiesit indicii rezonabile cu privire la participarea acestuia la savarsirea infractiunii de ucidere din culpa in perioada in care detinea functia ministeriala”, a anuntat, miercuri, DNA.
La cererea transmisa presedintelui au fost atasate referatul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie si 18 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Solicitarea a fost transmisa dupa incetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, incepand din 1 octombrie.
Potrivit legislatiei, efectuarea urmaririi penale fata de persoane care detin sau au detinut calitatea de ministru, pentru fapte savarsite in exercitarea mandatului, si care, la data sesizarii, nu au si calitatea de deputat sau de senator este conditionata de obtinerea unui aviz din partea presedintelui.

Directia Nationala Anticoruptie ceruse, in 1 septembrie, Senatului aviz pentru urmarirea penale a lui Gabriel Oprea, insa solicitarea a fost respinsa de senatori in 19 septembrie. Ulterior, Oprea a demisionat din Senat, dupa proteste in strada. Potrivit DNA, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19.00, agentul de politie Bogdan-Cosmin Gigina, care facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a decedat.

"In ceea ce priveste cauza accidentului de circulatie constand in viteza de deplasare (84 de km/h) si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale rezulta indicii rezonabile ca aceasta cauza a fost determinata de catre ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilita in mod implicit de catre ministrul de interne prin comunicarea destinatiei si a momentului precis la care acesta trebuia sa ajunga la destinatie. De altfel, acesta era singurul in masura sa solicite marirea vitezei de deplasare dincolo de depasirea limitei de siguranta", sustin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni, precizeaza procurorii.

"In raport cu ansamblul probelor administrate pana in prezent (intre care doua expertize criminalistice si o expertiza tehnica ) se retine ca exista indicii rezonabile in sensul ca ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea detinuta i-l conferea si cu incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza deplasarea coloanei oficiale care il insotea, ca deplasarea sa se faca cu viteza foarte ridicata, cauza care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigina Bogdan-Cosmin", mai arata DNA.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
GCS: 117 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor
Setari Cookie-uri